<strong>TAR FEIL:</strong> Artikkelforfatteren mener professor emeritus Arne Holte bommer i sin kritikk. Her hilser den tidligere assisterende direktøren ved Folkehelseinstituttet på kronprinsparet ved en tidligere anledning.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
TAR FEIL: Artikkelforfatteren mener professor emeritus Arne Holte bommer i sin kritikk. Her hilser den tidligere assisterende direktøren ved Folkehelseinstituttet på kronprinsparet ved en tidligere anledning. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Måling av kvalitet

Bommer om kvalitet i private barnehager

Tilfredshet, ikke kvalitet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Arne Holte tror og mener mye i sitt innlegg om private barnehager i Dagbladet forrige uke. Han mener undertegnede og andre misbruker data for å fremstille private barnehager som bedre enn offentlige, og tror at dette er basert på én undersøkelse fra Fafo. Samtidig tror han mye om foreldre som har barna sine i private barnehager.

Over halvparten av alle norske barn går i en barnehage drevet av private. Det er ingen grunn til å tro at foreldrene deres er annerledes enn foreldre som har barn i offentlige barnehager. De betaler det samme for barnehageplassen som for kommunale, da en politikk som ikke er ideologisk styrt fra venstresida har åpnet for at private og kommunale skal få drive under samme betingelser.

Han tror at foreldrene tror at kvaliteten i private barnehager er best, og at dette er grunnen til at de velger privat. Han skal i hvert fall ha for å ikke misbruke data. Han forholder seg ikke til data i det hele tatt. Han tror og forutsetter, ganske fordomsfullt, hvorfor norske foreldre velger privat barnehage. Da er det vel innafor at jeg tror at norske foreldre velger det som er best for sine barn og mest praktisk for familien.

Kanskje er det rett og slett ikke ut fra ideologi i det hele tatt, men av praktiske grunner som nærhet og tilgjengelighet. Eller den barnehagen der de tilfeldigvis fikk plass.

Når det gjelder misbruk av data, tar Holte feil når han tror jeg viste til Fafos rapport. Jeg viste til resultatene av alle målinger som er blitt publisert siden 2009 av Utdanningsdirektoratet, EPSI Rating, Difi, Oslo kommune og Bergen kommune. Disse viser alle samme tendens: Foreldre med barn i private barnehager er litt mer fornøyde med barnehagen enn foreldre med barn i offentlige barnehager.

Det betyr ikke at de kommunale er dårlige. Generelt er kvaliteten på norske barnehager veldig god. Men de private scorer bedre på flere kriterier, som uteareal, trivsel, sikkerhet og barnets utvikling. Det er ofte marginale forskjeller, men for eksempel i Oslo har de vært gjennomgående over flere år.

Holte har rett i at dette ikke er en objektiv, kvalitativ vitenskapelig undersøkelse. Likevel gir den en pekepinn om at debatten om offentlig og privat faktisk burde dreie seg mer om kvalitet og innhold, enn hvem som driver barnehagene.

Dersom de private klarer å drive så bra at de både har anstendige lønns- og arbeidsforhold, leverer så godt at de kan ta ut et rimelig overskudd og foreldrene er mer enn tilfredse med tilbudet, så er det i mine øyne både et tegn på kvalitet og at den ideologiske kampen mot private fra venstresida burde legges til side.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer