LEDER

Bompenger:

Bompengeopprøret kamuflerer den egentlige skatteskurken

Dagbladet mener: Harmen bør rettes mot regjeringens prioriteringer av fellesskapets skattekroner, som begunstiger de få på bekostning av de mange.

SKYLD PÅ REGJERINGEN: Bompengeopprøret kamuflerer den egentlige skatteskurken, skriver Dagbladets lederavdeling. Foto: Henning Lillegård
SKYLD PÅ REGJERINGEN: Bompengeopprøret kamuflerer den egentlige skatteskurken, skriver Dagbladets lederavdeling. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Bompenger er en flat skatt. Til forskjell fra inntektsskatten, som er progressiv, betaler fattig og rik like mye for å passere bomringen.

Det er blant annet derfor Fremskrittspartiet kaller ordningen usosial. Renholderen kan ha like stort behov for å kjøre gjennom bomringen til jobben som aksjemekleren, men må betale like mye.

Flate avgifter er på ingen måte enestående. Moms på varer og tjenester er like høy for Olav Thon som Ola Nordmann. Det samme gjelder elavgiften per kilowattime.

Denne regjeringen har til og med forsøkt å innføre flere av dem. Da Sylvi Listhaug var justisminister ville hun for eksempel lage en ny avgift for skifteattesten: Dokumentet arvinger trenger for å disponere dødsboet. Sylvi-skatten ville kostet 1130 kroner for alle, fattig som rik.

Denne avisa har sympati med lavtlønnede bilister som mener bompengeordningen er urettferdig. Vi stiller oss imidlertid uforstående til Fremskrittspartiets forsøk på å sette seg selv i et godt lys ved å bruke de samme argumentene.

Solberg-regjeringen har, i flere omganger, gjort skattesystemet mindre rettferdig. Arveavgiften er fjernet, og skatten på formue og selskaper er kraftig redusert. Med finansminister Siv Jensen i spissen har regjeringen lettet byrden for dem med sterkest rygg, og flyttet mer av ansvaret over på lavtlønnede og middelklassen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer