Kommunevalget 2019:

Bompengepartiet lever i et økonomisk fantasiland

Dagbladet mener: FNB håner lokaldemokratiet ved å nekte velgerne svar på hvordan de skal dekke inn inntektstapet når bomstasjonene forsvinner.

Useriøse: Folkeaksjonen nei til bompenger (FNB) ber om velgernes tillit, men klarer ikke svare på selv de enkleste spørsmål om hvordan de skal forvalte fellesskapets penger hvis de blir valgt. På bildet: Frode Myrhol, ordførerkandidat for FNB Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Useriøse: Folkeaksjonen nei til bompenger (FNB) ber om velgernes tillit, men klarer ikke svare på selv de enkleste spørsmål om hvordan de skal forvalte fellesskapets penger hvis de blir valgt. På bildet: Frode Myrhol, ordførerkandidat for FNB Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer
Leder

Bompengepartiet FNB vil gjøre kål på innkrevingen av 11 milliarder bompengekroner, men serverer en fullstendig kraftløs suppe når de forklarer hvordan inntektstapet skal dekkes.

Skal det kuttes i skolen og barnehagene? I eldreomsorgen eller barnevernet? Kanskje skal store investeringer skrotes eller legges på is, men hvilke?

Leser vi svarene partiet gir på spørsmål om budsjettenes balanse, ser vi fort at FNBs politikere ikke har en anelse om hvor de skal finne pengene.

Da for eksempel toppkandidaten i Bergen, Trym Aafløy, ble utfordret av Filter Nyheter på hvordan han skal betale for bomfrie veier, svarte han at partiet «skal effektivisere den kommunale driften, uten å si opp ett eneste menneske.» Partiet påstår det har regnet på det, men vil beleilig nok ikke fortelle velgerne hvordan det skal gjøres før etter valget.

«Bare vent til budsjettet kommer i oktober-november», sa Aafløy i samme intervju. «Det skal jo gjøres ferdig, men jeg tror det kommer til å bli mye mer penger.»

Like forfjamset over å måtte konkretisere de økonomiske realitetene før valget, var ordførerkandidat for FNB i Stavanger, Frode Myrhol. Da NRK vil vite hvordan kommunen skal klare seg uten bompenger som inntektskilde, svarer han at ingen kan gi slike svar «midt i juli, og definitivt ikke i et valgår.»

«Å svare på dette», legger han til, «vil være useriøst av oss.»

De mangelfulle svarene er langt ifra tillitvekkende, men også provoserende. Vage lovnader om «effektivisering» er ikke et holdbart kompass i et komplekst og stort farvann som norsk kommuneøkonomi.

Det å la velgerne leve i uvisse om hva de må gi slipp på hvis de stemmer på partiet, er respektløst overfor borgere så vel som politiske motstandere.

For de fleste er dette demokratisk barnelærdom: For at valgkamp skal fungere etter sin hensikt, må partienes politikk og prioriteringer på bordet før valgdagen, slik at borgerne kan sammenligne alternativene og fatte sin beslutning.

Myrhol tar derfor selvfølgelig sørgelig feil når han mener det er useriøst å skissere de økonomiske konsekvensene av politikken han skal føre, før valget. Det er tvert om det eneste redelige en ordentlig politiker kan gjøre.

Det å stille til valg for å fjerne bompenger er en legitim og streit politisk sak, men FNB bør snarest fortelle velgerne hva konsekvensene blir for kommuneøkonomien. En stemme på FNB før det skjer, er en stemme på fire år uten kontroll på politikkens øvrige vell av prioriteringer.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.