LEDER

Kommunevalget 2019:

Bompengepartiet lever i et økonomisk fantasiland

Dagbladet mener: FNB håner lokaldemokratiet ved å nekte velgerne svar på hvordan de skal dekke inn inntektstapet når bomstasjonene forsvinner.

Useriøse: Folkeaksjonen nei til bompenger (FNB) ber om velgernes tillit, men klarer ikke svare på selv de enkleste spørsmål om hvordan de skal forvalte fellesskapets penger hvis de blir valgt. På bildet: Frode Myrhol, ordførerkandidat for FNB Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Useriøse: Folkeaksjonen nei til bompenger (FNB) ber om velgernes tillit, men klarer ikke svare på selv de enkleste spørsmål om hvordan de skal forvalte fellesskapets penger hvis de blir valgt. På bildet: Frode Myrhol, ordførerkandidat for FNB Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Bompengepartiet FNB vil gjøre kål på innkrevingen av 11 milliarder bompengekroner, men serverer en fullstendig kraftløs suppe når de forklarer hvordan inntektstapet skal dekkes.

Skal det kuttes i skolen og barnehagene? I eldreomsorgen eller barnevernet? Kanskje skal store investeringer skrotes eller legges på is, men hvilke?

Leser vi svarene partiet gir på spørsmål om budsjettenes balanse, ser vi fort at FNBs politikere ikke har en anelse om hvor de skal finne pengene.

Da for eksempel toppkandidaten i Bergen, Trym Aafløy, ble utfordret av Filter Nyheter på hvordan han skal betale for bomfrie veier, svarte han at partiet «skal effektivisere den kommunale driften, uten å si opp ett eneste menneske.» Partiet påstår det har regnet på det, men vil beleilig nok ikke fortelle velgerne hvordan det skal gjøres før etter valget.

«Bare vent til budsjettet kommer i oktober-november», sa Aafløy i samme intervju. «Det skal jo gjøres ferdig, men jeg tror det kommer til å bli mye mer penger.»

Like forfjamset over å måtte konkretisere de økonomiske realitetene før valget, var ordførerkandidat for FNB i Stavanger, Frode Myrhol. Da NRK vil vite hvordan kommunen skal klare seg uten bompenger som inntektskilde, svarer han at ingen kan gi slike svar «midt i juli, og definitivt ikke i et valgår.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer