Bompenger er også skatt

Det er rimelig at veiavgift og bompengeavgift i første rekke betales av den som bruker veien.

BRUKEREN BØR BETALE:  «Skatten bør heller treffe der den hører hjemme. Det er rimelig at veiavgift og bompengeavgift i første rekke betales av den som bruker veien», skriver artikkelforfatteren. Foto: Robert S. Eik
BRUKEREN BØR BETALE: «Skatten bør heller treffe der den hører hjemme. Det er rimelig at veiavgift og bompengeavgift i første rekke betales av den som bruker veien», skriver artikkelforfatteren. Foto: Robert S. Eik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skatter defineres gjerne som kontantbetalinger fra private til det offentlige uten konkret vederlag. I den forstand er bompenger for skatt å regne.

Bompenger er bare én av mange skatter som det offentlige innkrever. Andre kjente eksempler er inntektsskatt, formuesskatt, arveavgift og merverdiavgift, bensinavgift, tobakksavgift og andre særavgifter. At noen skatter etter norsk tradisjon omtales som avgifter, fratar dem ikke egenskapen av å være en skatt. På svensk heter det for eksempel mervärdesskatt og arvskatt.

Disse og flere andre skatter inngår i det totale skatteprovenyet, som hvert år beløper seg til flere hundre milliarder kroner. Inntektsskatten og trygdeavgiften har stått for den klart største delen, men også petroleumsskatten og merverdiavgiften er særlig innbringende.

Det sentrale formål med skattene er å skaffe rom i økonomien for offentlig aktivitet (det fiskale formålet). Når skattesystemet først finnes, er det imidlertid naturlig at det også benyttes til en rekke andre (ikke-fiskale) formål. Tobakksavgiften og alkoholavgiften bidrar for eksempel til å redusere helseskadelig aktivitet, mens CO{-2}-avgiften og andre miljøavgifter (herunder bensinavgiften) bidrar til å motvirke miljøskadelig aktivitet. Også veiavgiften og bompengeavgiften bidrar til det siste.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer