POPULÆR:  Sørkoreanske Psy har gjort braksuksess med låta «Gangnam Style». Foto: Stella pictures
POPULÆR: Sørkoreanske Psy har gjort braksuksess med låta «Gangnam Style». Foto: Stella picturesVis mer

- Bon Jovi ville ta bilde med meg

«Gangnam style»-stjernen Psy snakker ut om suksessen.

(Dagbladet): I et videointervju med det amerikanske musikkmagasinet Rolling Stone snakker sørkoreanske Park Jae-sang (35), bedre kjent som Psy, ut om braksuksessen «Gangnam Style».

- Jeg ga ut låten 15 juli, og la den ut på Youtube. Den var egentlig bare ment for det koreanske publikummet, sier Psy i intervjuet.

Han forteller at sørkoreansk popmusikk, omtalt som K-pop, allerede var populært på Youtube, men at han ikke var videre kjent utenfor hjemlandet før gjennombruddet med låten «Gangnam Style».

Spredt på Twitter - Plutselig hadde Katy Perry og Britney Spears lagt ut «Gangnam Style» på sine Twitter-kontoer. Jeg aner ikke hvorfor. Etter det begynte deres følgere å se videoen, og derfra vokste det seg bare større, sier han.

I løpet av en uke hadde han blitt omtalt av CNN, ABC, LA Times, NY Times og Wall Street Journal. Alt skjedde på en gang. På 60 dager hadde videoen blitt sett av nærmere 300 millioner mennesker.

Gjenkjent av Bon Jovi Psy forteller om en episode der han fikk kjenne på kjendisstatusen. Under et besøk i Las Vegas hadde han blitt gjenkjent av rockestjernen Bon Jovi som lurte på om de kunne ta et bilde sammen.

- Han la ut bildet på sin Facebookside og skrev «se hvem jeg er sammen med». Det var helt uvirkelig. Tenk at Bon Jovi forteller at han har møtt meg. Jeg har elsket han siden «You give love a bad name», sier han.

Før var Psy nødt til å ha på solbrillene fra «Gangnam Style»-videoen for at folk skulle kjenne han igjen.

- Det var litt mørkt å gå rundt med solbriller hele tiden. Men nå kjenner folk meg igjen uten solbriller også. Endelig kan jeg ta de av, sier han og ler.

Skulket skolen Den sørkoreanske popsangeren forteller at han startet sin musikkkarriere på Berklee College of music, men innrømmer at han skulket mye. Han gikk første året om igjen fire ganger, og sier at han sjelden var i timene fordi de startet for tidlig.

- Jeg var så ung og tenkte at jeg ikke kunne lære kreativitet fra andre, sier han.

Han angrer på det i dag, til tross for suksessen.

- Jeg angrer på at jeg ikke tok til meg mer teori, men jeg har i hvert fall et godt øre for musikk. Komponering for meg er som å løse et puslespill, sier han.

Psy har i over et tiår vært en profilert artist og låtskriver i Sør-Korea. Med låta «Gangnam Style» har artisten, som i stor grad bruker humor som virkemiddel i musikken sin, bygget seg opp et internasjonalt navn på rekordtid.

Hitlåta «Gangnam Style» er den første koreanske poplåta som går til topps på Itunes' liste over mest spilte låter.