Bond får det ikke helt til

Agent 007 innleder med en morsom båtjakt denne gangen. Ingen kan som han rette på slipsknuten under vann. Bond er spionbransjens svar på «Grevinnen og hovmesteren»: «Same procedure as every year, James.»

Omtrent. Og det ville selvsagt være både galt og umulig å rokke ved grunnpilarene i en James Bond-film: Damene, eksplosjonene, fluktscenene, avledningsmanøvrene - han er kongen over de fantasifulle våpen og de eventyrlige accessoirer. Denne gangen for eksempel med et par røntgenbriller noen hver kunne hatt glede av i dagliglivet. Utfordringen ligger i å holde på spenningen og det gode humør.

Bare nesten nok

«The World Is Not Enough» er bare nesten nok, sånn sett. Særlig spennende er ikke Michael Apteds («Nell») overlange eventyr, hvori innlagt små forelesninger om hjernekirurgi og plutonium som nok kan ryste garvede vitenskapsmenn. Pytt, pytt. Bond har i år hendene fulle med å avverge at livsviktige oljeforsyninger bombes sønder og sammen av skurken Renard (Robert Carlyle). I nevene har 007 lettkledde kvins, selvfølgelig, den mystiske Elektra King (Sophie Marceau) og professor Christmas Jones (Denise Richards).

Fæl Bond-pike

Professoren har tyngdepunktet i fronten og bør for øvrig henvises til glemselen. En fæl sak. Marceau har mer å fare med. Carlyle er god, men det tar en stund før han kommer på banen som hensynsløs anarkist, fri for hasjpiper og Gate-avisa, enda en banditt med tilknytning østover. Det får være grenser for å revidere fordums fiendebilder. Bond på sin side er under en viss revisjon - med økende grad av følelsesliv. Han er nå likevel først og fremst en handlekraftens flottenfeier. Pierce Brosnan ser helt riktig ut i rollen, men mangler Sean Connerys kraft og Roger Moores glimt i øyet. Pierce er og blir litt pinglete, der han scenevant turnerer den ene eksplosjonen etter den andre. Og dette er Bond-film nummer 19. Åpenbart er det ikke lett å klekke ut overraskelser eller sy sammen snerten dialog. Derfor sklir agenten igjennom rutinert og glatt i ditto regi, uten den helt store entusiasmen. Ved lukene vil det vise seg at verden holder, selv for Bond.

FILMFAKTA«The world is not enough»Original tittel: Regi: Michael AptedSkuespillere: Pierce BrosnanSjanger: 
«The world is not enough»Original tittel: Regi: Michael AptedSkuespillere: Pierce BrosnanSjanger: 
  Enig - uenig?>> Lesernes egne anmeldelser!Enig - uenig?>> Lesernes egne anmeldelser!
FILMFAKTA«The world is not enough»Original tittel: Regi: Michael AptedSkuespillere: Pierce BrosnanSjanger: «The world is not enough»Original tittel: Regi: Michael AptedSkuespillere: Pierce BrosnanSjanger: Enig - uenig?>> Lesernes egne anmeldelser!Enig - uenig?>> Lesernes egne anmeldelser! Vis mer