Bond filmer i Norge

James Bond er på vei til Norge, nærmere bestemt til Jostedalen i Sogn. Bygda er aktuell som opptakssted for den største actionscenen i den nye Bond-filmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det dreier seg om et forfølgelsesritt med Bond i spissen i sin sølvfargede Aston Martin i full fart over et islagt vann med Jaguarer og flygende snøscootere i hælene. Dette er en opptakt til et av filmens høydepunkter, nedsmeltingen av skurkenes hovedkvarter inne i isbreen. Dette skjer riktignok på Island i filmen, men slik er moderne filmproduksjon: Man tar opptak litt her og litt der - i dette tilfellet i Korea, Spania, på Island, Hawaii og i England - men når filmen kommer på kino, så henger den merkelig nok sammen. Forbryterhovedkvarteret inne i isbreen blir bygd opp i Pinewood Studios i England.

- Det er en storfilm, kanskje kommer det 160 filmarbeidere til Sogn, sier Torill Svege i Den norske filmkommisjonen i Bergen. Hennes oppgave er å tilby Norge som opptakssted for filmproduksjoner. Hvis avtalen med Bond-produsentene går i boks, blir det den største i kommisjonens femårige historie.

Produksjonsselskapet bak filmen, EON Productions, har vurdert både Alaska og Island som aktuelle opptakssteder, men det er Jostedal som ligger best an.

Fem uker

- De har slått fra seg Alaska, og på Island fant de ikke islagte vann. Også Svalbard har vært vurdert, men det ble for vanskelig rent logistikkmessig. Den endelige avgjørelsen blir tatt i neste uke, forteller Johnny Flaten i Fjordfilm, som skal lede filmarbeidet i Norge.

Flaten har allerede tilbrakt ei uke på befaring i Jostedal sammen med produksjonslederen for filmen.

- Han reiste tilbake med kofferten full av bilder og anbefalinger, sier Flaten.

Opptakene starter i midten av mars og skal vare i fem uker.

- Om lag 160 mennesker kommer fra USA og Storbritannia, og i tillegg blir det nok bruk for lokale folk og norske filmfolk. Men det er så vidt jeg vet ikke snakk om statister til denne scenen.

Kjent historie

Den nye filmen har ennå ikke fått noen tittel - det spekuleres på «Beyond the Ice» - men den handler, som vanlig, om at den britiske hemmelige agenten redder verden fra grusomme skurker. Og vinner en vakker kvinne som takk for innsatsen. Denne gangen heter hun Halle Berry, kjent som blikkfang fra «Swordfish» med John Travolta. Om Berry også blir med til Sogn, er imidlertid Flaten usikker på.

- Jeg har ikke fått noen informasjon om henne, men Pierce Brosnan kommer hvis valget faller på Norge.

Regissøren heter Lee Tamahori og er kjent for den kritikerroste «Once We Were Warriors».

Sogn er for øvrig ikke helt ukjent med svære filminnspillinger, i 1985 ble flere scener i Warner Bros-filmen «Spies Like Us» med Dan Aykroyd og Chevy Chase i hovedrollene filmet her. Og som om ikke det er nok: Flere scener i «Star Wars - The Empire Strikes Back» fra 1980 ble spilt inn på Finse.

Så spørs det da bare, om Bond & co. har fått med seg miljøvernminister Børge Brendes nye utspill om begrensninger i snøscootertrafikken eller har søkt om dispensasjon fra loven om motorferdsel i utmark.

HUSK STILLONGS, BOND: Hvis alt går etter planen skal Pierce Brosnan spille inn den neste Bond-filmens store actionscene i Jostedalen. Skurkekvarteret i filmen befinner seg i en isbre. Hale Berry (under er Bonds kvinnelige motspiller.)
Pierce Brosnan
Hale Berry

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer