Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bond gass - igjen

PINEWOOD (Dagbladet): Pierce Brosnan kommer slentrende, scenevant og med et muntert blikk til pressen. Agent 007 i skreddersydd fritidsantrekk, som seg hør og bør med ei vakker Bond-jente under hver arm og med sin nye, sølvfargete Aston Martin klar til avgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skuddklare filmfolk ved Pinewood-studioene utenfor London er beredt: De skal sørge for at James Bond får et jubileum verdig hans status som verdens mest populære helteskikkelse. Ikke bare skal de lage film nummer 20; det er nøyaktig 40 år siden «Dr. No» ble spilt inn, med produksjonskostnader på én million dollar. «The World Is Not Enough» (1999) kostet minst hundre ganger så mye, og uten at noen vil avsløre budsjettet: Det vil ikke forundre noen om den nye filmen blir den dyreste i hele serien. Filmen har premiere mot slutten av året.

Kan rollen

- Jeg kommer til å spille inn denne filmen og én til. Så får vi se, sier Pierce Brosnan, avslappet og oppglødd på samme tid.

- Hvordan forbereder du deg til rollen?

- Gjennom Ian Flemings romaner. De er den beste kilden til hvem denne figuren er.

- Forsøker du å gjøre ham mer moderne?

- Overhodet ikke. Etter tre filmer vet jeg hva jeg driver med. Filmfolkene også. It's bloody hard work.

- Pierce har bare bedt om å få noen gode replikker, supplerer regissøren Lee Tamahori.

- Og det skal han få...

Kokende mylder

Pinewood-studioene ser ikke så livlige ut utenfra, der de kommer ut av den britiske vintertåka, som en grønnsakshall utenfor sesongen. For å komme inn må man gjennom en vaktpost - med bom - som kunne passert som enn grenseovergang til Øst-Europa i en tidlig Bond-film. Inne er det mer ståk. Verken president Bush eller Osama bin Laden kunne ventet sterkere interesse hos verdenspressen for sine budskap til verden.

Produsentene, regissøren, Brosnan, samt de nye Bond-jentene og -skurkene høres ut som unger dagen før julaften. Hovedbudskapet til samtlige nykommere er at de alle har vokst opp med Bond og at de synes det er nesten «surrealistisk» at de selv skal få være med i en Bond-film.

Regissøren

Den nye Bond-filmen, som ennå ikke har fått en tittel, blir regissert av Lee Tamahori fra New Zealand, kjent for den kritikerroste filmen «Once We Were Warriors» og filmer som «Mulholland Falls», «The Edge» og den nylig lanserte «Along Came A Spider».

- Jeg forsto tidlig at jeg ikke kom til å bli tilbudt rollen som Bond selv, sier hovedskurk Toby Stephens. - Men å spille Bond-skurk er jo en fantastisk mulighet, det også.

Ikke bin Laden

Flere enn Bond-produsentene har nok vært inne på tanken at bin Laden med sitt hovedkvarter i Tora Bora-fjellene er virkelighetens nesten perfekte etterlikning av en klassisk Bond-skurk.

Stedene

Den nye Bond-filmen tar som vanlig seerne med på en reise nærmest jorda rundt. Etter en start på Hawaii, beveger Bond seg til Nord- og Sør-Korea, Hongkong, Island, Cuba og London for så å vende tilbake til Korea der dramaet når klimaks.

- Men nei, han skal ikke være med i filmen, forsikrer Pierce Brosnan.

- Vi holder oss til tradisjonen, sier produsent Michael G. Wilson.

- Plottet er ikke knyttet til virkelighetens politiske begivenheter. Bond er og blir eskapisme: med damer, skyting, bilkjøring og spesialutstyr, sier Brosnan.

Vennene

John Cleese overtar Qs rolle. Som R blir han ansvarlig for alle tekniske hjelpemidler. Judi Dench spiller M og Samantha Bond Miss Moneypenny. Bond får også hjelp av en etterretningsagent, spilt av Michael Madsen.

Og Lee Tamahori sier at bare små detaljer i manus er endret etter 11. september.

Stakkars isbre

I Albert Broccoli-studioet må vi iføre oss vernehjelm for å få se et såkalt ispalass, en høy, hundre meter lang kulisse som foreløpig minner om en nedfrosset kjempeblekksprut. Dette skal illudere et skurkereir i en isbre på Island som etter en biljakt med en slags avansert snøscootere blir smeltet ned med et forferdelig, nytt supervåpen. Se opp, Vatnajøkull!

Dingsene

Når det gjelder spesialutstyr, er filmprodusentene lavmælte, men Bonds biler kommer til å bli fulle av overraskelser. Ellers; i hvert fall en lommeknivliknende sak som kan brukes til det meste og en klokke med laserstråle i remmen.

Ellers får vi se tegninger av alt fra pagoder i Korea til supersuiter i Hongkong, en bygning som likner en blanding av et strykejern og operaen i Sydney, en romsatellitt kalt Solaris Space, ei diamantgruve i et drivhus, en klinikk på Cuba med digre freskoer av Che Guevara, pluss diverse rustninger, romdrakter, futuriske kjøredoninger, tanks og ubåter.

Og her er åpningssekvensen: Bond i gang med et eller annet på Hawaii, iført en slags commandodykkerdrakt og folk som surfer i vanvittige bølger. Det mangler bare at Beach Boys lager Bond-ouverturen.

Damene

Mens han er i London, møter Bond to damer som på hver sin måte «spiller en viktig rolle i hans jobb med å hindre krig eller katastrofe». De to spilles av amerikanske Halle Berry, kjent fra «X-Men» og «Swordfish», den andre av den britiske filmdebutanten Rosamund Pike.

Forkjølet

Seinere på dagen er Shirley Eaton, den opprinnelige golden girl i «Goldfinger», en av flere gjester til lunsj, med blå briller og platinablondt hår. Vakker, men ikke lenger spesielt ung. Tida går.

- Jeg synes det er som i går jeg startet innspillingen av «Goldeneye». Jeg var forkjølet da også, sier Brosnan.

- Hvor gammel synes du man bør være før man slutter å spille James Bond?

- Hahaha. Et godt spørsmål. Jeg har faktisk tenkt mye på det, sier Brosnan og blir taus.

- Jeg vet ikke. Jeg vet bare at jeg har lyst til å forlate scenen med verdighet, smiler han.

Bilene

For første gang siden «Goldfinger» (1964) kjører Bond denne gangen biler av den britiske typen Aston Martin. Den klassiske DB5 er erstattet av en V112 Vanquish. Ellers glir en Jaguar XKR og en Bondgirl Thunderbird omkring i filmen.

JUBILEUM: Den nye Bond-filmen er i Pinewood-studioene kjent som «Bond XX», som det henvises til blant annet på den stor hallen i Pinewood.
HEMMELIG: Bilreaparatørene fikk seg en smekk da de begynte å gjøre rede for detaljene i de rikt utrustede Aston Martin-bilene. En av dem har et Gatlin-maskingevær montert der håndbrekket sitter.
JUBILEUM: Den nye Bond-filmen er i Pinewood-studioene kjent som «Bond XX», som det henvises til blant annet på den stor hallen i Pinewood.
NYE DAMER: Pierce Brosnan trives i selskap med amerikanske Halle Berry, som han kalte «en av USAs vakreste kvinner», og Rosamund Pike, skuespiller som filmdebuterer som Bond-jente.
Hele Norges coronakart