Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bond og dragerytter skal lokke oss på kino i jula

Kinoene håper på James Bond og dragerytteren Eragon. Se trailer!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har ikke den ene storfilmen som «Ringenes Herre» eller «Narnia». Jeg tror heller det er bredden i årets juleprogram som lokker folk ut av godstolen for å gå på kino, sier Christin Berg, filmsjef hos Oslo Kinematografer til NTB.

Hun får støtte av sine kolleger i Bergen og Trondheim.

- Vi har et jevnere program i år. Det mange filmer som kan slå an, sier markedsdirektør Elisabeth Halvorsen ved Bergen kino.

Og selv om det er mange premierer i jula, tror de tre kvinnene at flere av de etablerte filmene vil gå like godt som de nye.

- «Borat» og Bond-filmen «Casino Royale» er eksempler på filmer som har gått en stund, men som vi likevel forventer vil få et oppsving i romjula. Fram mot jul er folk opptatt med julestri og gavekjøp, men i romjula har man tid til å gå på kino og slappe av, sier Berg.

Familiefilmer

Når juleribba er fordøyd, nøttene knekt og julegavene byttet, trekker nordmenn ut av hjemmets lune rede. Romjula har alltid vært en god tid på norske kinoer.

- Barn og ungdom har fri fra skolen i nesten to uker, mange er hjemme og familien gjør ofte ting sammen. Å gå på kino i romjula er blitt en tradisjon for mange familier, sier Halvorsen til NTB.

Hun tror «Happy Feet», animasjonsfilmen om pingvinen Mumle, vil bli blant vinnerne i jula. Det tror også Eli Gjerde, film- og markedssjef ved Trondheim kino.

- Vi ser at filmer som treffer hele familien går godt på kino i jula. Familien vil gjerne gjøre noe sammen når det er jul, sier hun

Animasjonen «Nedenom og hjem igjen», om sosietetsmusa Roddy, trekkes også fram som en potensiell kinovinner for de minste.

Eventyr

En annen film det knyttes stor forventning til er den amerikanske fantasy-filmen «Eragon». Hovedpersonen Eragon oppdager sitt kall som dragerytter og prøver å finne tilbake til den gylne tiden da rettferdigheten styrte landet.

- Jeg tror «Eragon» blir en av de største kinofilmene i jula. Det er en eventyrfilm, og kan minne litt om «Ringenes Herre». Det er en storslagen film, med masse effekter. Jeg tror denne filmen vil favne bredt, sier Gjerde.

Hun håper at også den norske filmen «Mirakel», en romantisk komedie om å starte på nytt, kan trekke nordmenn inn i kinomørket i jula.

Og frister ikke norsk kjærlighet, er amerikanske «The Holiday» spådd å bli en av årets store romantiske komedier.

1. juledag

2. juledag har tradisjonelt vært den store kinodagen i jula. Men i år kan utålmodige kinogjengere løse billett allerede 1. juledag flere steder i landet.

- Restauranter og utesteder har begynt å holde åpent 1. juledag, og da er det naturlig at også noen kinoer har åpent. Vi åpner ikke før på ettermiddagen, men regner med godt besøk, sier Halvorsen ved Bergen kino.

Christin Berg i Oslo tror årets kinojul kan bli spesielt bra. Værgudene ser nemlig ut til å være på kinoenes parti.

- Det er dårlige utsikter til hvit jul, og det er gode nyheter for oss. Når man ikke kan gå på ski, går man på kino, sier hun.

(NTB)

Hele Norges coronakart