Bond på coveret

Denne helga har den nye James Bond-filmen sin tradisjonsrike, kongelige verdenspremiere i London. Du må likevel vente til januar, fordi det mektige produksjonsselskapet EON (Everything Or Nothing) vil unngå altfor sterk konkurranse av «Harry Potter» og «Ringenes herre». Selv Bond har sine overmenn, 48 år etter at han entret arenaen i Ian Flemings roman «Casino Royale» og drøyt 40 år etter at den første kinofilmen, «Dr. No», hadde premiere.

FENOMENET BOND har mange forretningsmessige tilknytninger, fra utstillinger, cd-er, DVD-utgaver og bøker til minst tjue firmaer som promoterer sine varemerker gjennom «Die Another Day». Dessuten kommer du i tida som kommer, til å se Bonds ansikt stirre mot deg fra et ukjent antall forsider på blader og magasiner i Narvesens hyller. Det er tid for Bond-spesialheftene, såkalte samlerobjekter med høyst variabelt innhold. Det amerikanske magasinet Time har allerede vært ute med Pierce Brosnan i et tett nærbilde på coveret og tittelen «Oh, James». I pakt med den tradisjonelle storpolitiske tematikken i Bond-historiene lyder førstesidas andre titler: «Can you trust Bush?» og «Putin and the Gas». Bond er i godt selskap.

I TILLEGG kan du allerede lese omfattende seksjoner om Bond i filmbladene Empire, Total Film og Hot Dog. Brosnan figurerer med skarpladde våpen på de to første. Det mer retroorienterte Hot Dog bruker et bilde av Sean Connery i klassisk «Dr. No»-positur, supplert av en god «making of Dr. No»-artikkel og en Connery-profil inni bladet. Connery pryder ei lekker mappe som bladet er lagt inn i, mens Brosnan er skuddklar på selve magasincoveret. Inni bladene får du det du venter deg: nyheter om innspillingen av «Die Another Day», mye om Halle Berry, som gjør en nostalgisk Ursula-Andress-i-bikini-lookalike i filmen, pluss en masse bakgrunn om filmer, Bond-skuespillere, skurker, damer, spesialutstyr og fikse titler av typen «The Living Highlights».

DEN ULTIMATE Bond-boka er også på markedet. Den gedigne «James Bond - The Legacy» av John Cork og Bruce Scivally gir begrepet coffee-table book nye dimensjoner. Men hva med nyutgavene av Ian Flemings romaner? De glimrer ufortjent med sitt fravær.