Bond på norsk

EA er verdens største spillprodusent. Bond-spillet GoldenEye: Rogue Agent er deres største satsing i år. Det sørger norske Erik for.

LOS ANGELES (Dagbladet.no): Det der greiene med å redde verden kan være ganske stressende. Greit nok at du har de kuleste våpnene og drar damer som få, men så var det laserne, stålkjeftene og haiene, da. Så hvorfor ikke heller erobre verden? Skurkene har likevel mer penger, større våpen og vel så mange fine damer. Dessuten får du sjansen til å plaffe ned et par tusen motstandere på veien.

Dreper Bond

Moralsk er det ikke, men sjansen er stor for at ideen kan selge haugevis av dataspill. Det tror i hvert fall Erik Glørsen, nordmannen med lisens til å drepe. Han tar nemlig livet av mannen som har kjempet stilfullt for verdensfred, James Bond. Glørsen er en av sjefsprodusentene for Bond-spillet GoldenEye: Rogue Agent, det enorme amerikanske spillselskapet Electronic Arts sin neste store satsing.

- Vi hadde lyst til å lage et spill med mer av alt. Mer skyting, action, spenning og vold. Men alt dette skulle skje i Bond-universet, og på grunn av rettigheter kan vi ikke la Bond plaffe ned alt og alle heller, sier Glørsen til Dagbladet.no.

Løsningen var ganske enkel. De tar livet av Bond i åpningen av spillet. Du spiller en annen agent som bryter med MI6 og allierer seg med onde menn kjent fra tidlige Bond-filmer, Dr. No og Goldfinger.

Og Bond? Kanskje han ikke var død allikevel?

Kjente folk

Erik Glørsen var i sin tid med å starte opp det norske selskapet Funcom. På midten av nittitallet flyttet han til Boston og jobbet lenge med en rekke spillprosjekter. I 2000 begynte han i Atari før han fikk sjansen i EA. Han jobber en del med det kreative, i tillegg til at han blant annet har ansvaret for lisensiering og ansettelse av kjente navn fra Bond-filmene.

For få til den rette visuelle stemningen har Sir Ken Adam jobbet med spillet. Han er ansvarlig for mye av Bond-atmosfæren skapt av settet fra de tidlige filmene. I tillegg har folk som designer Kym Barret laget kostymene. Hun har blant annet laget kostymene til Matrix-trilogien.

GoldenEye: Rogue Agent er oppfølgeren til det populære spillet GoldenEye. Du kan spille single eller multiplayer på nettet, og det lille vi har sett av spillet virker lovende. Du kan bruke begge hender til å skyte med, eller kaste granater om så ønskelig. Spillet bruker det Glørsen kaller en ond kunstig intellligens. Spillet reagerer på spillestilen din.

- Buser du inn på rommet og skyter tre fiender rett i panna, så blir motstanderne mer passive. Er du mer forsiktig og lurer mer rundt, så blir de mer aggressive. Det gjelder å finne den rette balansen her, sier Glørsen.

- Nervøse

GoldenEye: Rogue Agent er i butikken nærmere jul og det ligger an til at EA blar opp millionene når markedsføringen setter i gang. Store navn som Adam skal brukes for få massemediene interessert i spillet. Men hva sier MGM, selskapet som eier Bond-lisensen til spillet?

- Det er litt skrekkblandet fryd. De synes spillet ser bra ut, men du kan se at de er litt nervøse for hva vi gjør med agenten deres.

SPEKTAKULÆR ACTION:</B> Det nye Golden Eye-spillet skal inneholde mer av alt.
<B>SER SNILL UT:</B> Men norske Erik Glørsen sørger for at selveste James Bond må bøte med livet.