Bonde som livsstil

Det er meningsløst å drive gårdsbruk basert på at fine fruer skal få pelsstola rundt halsen.

KJENNER DYRA: Ingen dyr kan behandles likt. Derfor er det lett å opparbeide avsky for dyrehold der dyra går i trange bur og er så nervøse for den minste lyd at de biter i hjel avkommet sitt, skriver innleggsforfatteren. Illustrasjonsfoto: Geir Bølstad.
KJENNER DYRA: Ingen dyr kan behandles likt. Derfor er det lett å opparbeide avsky for dyrehold der dyra går i trange bur og er så nervøse for den minste lyd at de biter i hjel avkommet sitt, skriver innleggsforfatteren. Illustrasjonsfoto: Geir Bølstad. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DYREHOLD: Vi kjøpte gården Ramnås i Singsås i 1976. Slik gården var drevet før, kunne den ikke brødfø en familie på 8. «Begynn med rev», sa Bjørnås, landbruksrådgiveren i kommuna.

For meg var det helt meningsløst å skulle drive gårdsbruk basert på at fine fruer skulle få pelsstola rundt halsen. Vi hadde kjøpt gården for å drive landbruk og leirskole, for å lære barn om sammenhengene i naturen som vi alle til syvende og sist er avhengige av og som vi ikke kommer unna hvis verda fortsatt skal gi levevilkår for folk og fe. Det fant vi meningsfylt.

Å VÆRE BONDE er ikke bare et yrke, det er en livsstil og en har en tilvendt følelse av respekt for dyra (eller i alle fall var det slik). Du kjenner dyra dine, du vet at den kua er den dominante i flokken og at den andre stakkaren må sees bedre etter for ho blir mobba av alle de andre. Vi har til og med hatt geiter som var så dominante at de tok fra andre geitene killingene. Ingen dyr er like og kan ikke handteres likt.

Når du har den innstillinga til dyr, er det lett å opparbeide avsky for dyrehold der dyra går i trange bur og er så nervøse for den minste uvante lyd at de biter i hjel avkommet sitt. Og som heller ikke produserer mat, men forbruker mat. «Ja, men det er da fór som ellers ikke blir nytta som mat», blir det hevda. Det er en påstand som det ikke er dekning for så lenge vi ikke kjenner næringskjeden den naturlig er en del av.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer