BEKYMRET MELKEBONDE: «Vi har ikke landbrukspolitiske virkemidler her i landet for å holde liv i verken meg eller andre enkeltbønder for vår egen del. Virkemidlene blir brukt for å styre omfang og hvor maten skal produseres», skriver melkeprodusenten. Foto: Torbjørn Berg
BEKYMRET MELKEBONDE: «Vi har ikke landbrukspolitiske virkemidler her i landet for å holde liv i verken meg eller andre enkeltbønder for vår egen del. Virkemidlene blir brukt for å styre omfang og hvor maten skal produseres», skriver melkeprodusenten. Foto: Torbjørn BergVis mer

Bondehetsens uutholdelige letthet

Jeg og mine yrkeskollegaer er bekymret. Matkjedebaronene gleder seg til ny politikk, men er det de som vet vårt beste?

Debattinnlegg

Medredaktøren i tidsskriftet Minerva Kristian Meisingset skrev nettopp en leder hvor han refererte til en Frp-venn som mente norske bønders tid som «sosialklienter» er over. Meisingset ønsket Sylvi Listhaug fra Frp i så måte velkommen som ny landbruksminister. Det er forskjellige meninger om hvilken retning vi skal ha på norsk matproduksjon i åra framover. Det er greit. Det som ikke er greit er at det kommer en jevn strøm av liknende stigmatiserende karakteristikker fra toneangivere på den blå siden av norsk politikk. De understøtter sine synspunkter med karakteristikker av utøverne av en hel yrkesgruppe og gir legitimitet til fotfolket om å opptre på samme måte. I sum er de premissleverandør for hvilket bilde folk flest sitter igjen med av en bonde.

Vi har ikke landbrukspolitiske virkemidler her i landet for å holde liv i verken meg eller andre enkeltbønder for vår egen del. Virkemidlene blir brukt for å styre omfang og hvor maten skal produseres. Imidlertid har det ingen hensikt med virkemidler hvis ingen effektuerer dem. Frp, H og V har en noenlunde lik oppfatning hvordan de vil innrette innenlands matproduksjon i åra som kommer. Den «nye» måten skal gi bøndene økt inntekt og forbrukerne billigere mat. Hvordan skal norske bønder øke sine inntekter med redusert tollvern, kutt i overføringer, og erstatte produksjonsreguleringer med markedskrefter?

Logikken i dette er at matproduksjonen vil bli satt under et alvorlig press ganske raskt fordi inntektene vil gå ned. Det vet ledelsen i H, Frp og V utmerket godt. Imidlertid har de en drøm om at få, store bruk skal løse alle utfordringer i norsk matproduksjon, også de inntektsmessige. Erfaringene fra våre naboland viser det stikk motsatte på bondeøkonomi. I tillegg glemmer de at 50 prosent av landets grasarealer er spredt på jordstykker under 18 dekar.

Jeg og mine yrkeskollegaer er alvorlig bekymret. Matkjedebaronene gleder seg til ny politikk, men kanskje matkjedebaronene vet vårt beste bedre enn hva jeg og mine kollegaer selv gjør? Kanskje tar folk flest her i landet verdien av et aktivt landbruk over hele landet med norskprodusert mat av høy kvalitet for gitt? Verdien på det man har er lett å ikke oppdage før verdien er borte! Vi som er aktive bønder har en stor pedagogisk utfordring. Før vi kan snakke om de verdiene vi faktisk skaper, må vi først tilbakevise at vi ikke er en klamp rundt samfunnsfoten! Hva med litt «Framsnakking» fra de nye makthaverne og en smule ærlighet på hvor dere vil ta norsk matproduksjon, hvordan den skal se ut og hvor i landet den skal foregå?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.