DEBATT

Ulv:

Bøndene later som om de bryr seg om at sauer dør

Tøft å være sauebonde på grunn av ulv?

BRYR SEG IKKE OM SAUENE: Bøndene klager over at sauene blir drept av ulv, men bryr seg egentlig ikke, mener artikkelforfatter. Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix
BRYR SEG IKKE OM SAUENE: Bøndene klager over at sauene blir drept av ulv, men bryr seg egentlig ikke, mener artikkelforfatter. Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Marianne Dolpen hadde i Dagbladet torsdag et tåredryppende innlegg om hvor fælt det er å være sauebonde. Spesielt ille er tanken på å kunne miste noen sauer etter rovdyrangrep. Men det er to svært viktige kjensgjerninger som Dolpen behendig utelater å nevne med et eneste ord.

Det ene er at å drepe alle dyrene sine jo er selve «essensen» i det å være sauebonde. Dolpen og alle andre sauebønder har tydeligvis ingen kvaler med å sende alle sauene til slaktehuset hvert år. En slakteprosess og død som av sauene neppe oppleves som særlig «hyggeligere» enn å bli drept av rovdyr. Årlig sender altså Dolpen «dyrene som vi gjør alt vi kan for at skal leve» til slaktehuset, de samme dyrene som «jeg kjenner langt inn i hjerterota» hvis et rovdyr har vært på fære.

I tillegg er det et faktum at det hvert eneste år dør over 100.000 sauer på utmarksbeite av andre årsaker enn rovdyr, mange etter store lidelser. Disse sauene hører vi aldri et kny om fra norske sauebønder. Eneste mulige logiske konklusjon er derfor at det bare er sauer som tas av rovdyr, spesielt ulv, som det er synd på og som sauebøndene er så glade i som de ustanselig hevder. Det er en mildt sagt spesiell og selektiv form for «kjærlighet». Eller hykleri, som er den presise benevnelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer