BRYR SEG IKKE OM SAUENE: Bøndene klager over at sauene blir drept av ulv, men bryr seg egentlig ikke, mener artikkelforfatter. Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix
BRYR SEG IKKE OM SAUENE: Bøndene klager over at sauene blir drept av ulv, men bryr seg egentlig ikke, mener artikkelforfatter. Foto: Kyrre Lien / NTB ScanpixVis mer

Ulv:

Bøndene later som om de bryr seg om at sauer dør

Tøft å være sauebonde på grunn av ulv?

Meninger

Marianne Dolpen hadde i Dagbladet torsdag et tåredryppende innlegg om hvor fælt det er å være sauebonde. Spesielt ille er tanken på å kunne miste noen sauer etter rovdyrangrep. Men det er to svært viktige kjensgjerninger som Dolpen behendig utelater å nevne med et eneste ord.

Det ene er at å drepe alle dyrene sine jo er selve «essensen» i det å være sauebonde. Dolpen og alle andre sauebønder har tydeligvis ingen kvaler med å sende alle sauene til slaktehuset hvert år. En slakteprosess og død som av sauene neppe oppleves som særlig «hyggeligere» enn å bli drept av rovdyr. Årlig sender altså Dolpen «dyrene som vi gjør alt vi kan for at skal leve» til slaktehuset, de samme dyrene som «jeg kjenner langt inn i hjerterota» hvis et rovdyr har vært på fære.

I tillegg er det et faktum at det hvert eneste år dør over 100.000 sauer på utmarksbeite av andre årsaker enn rovdyr, mange etter store lidelser. Disse sauene hører vi aldri et kny om fra norske sauebønder. Eneste mulige logiske konklusjon er derfor at det bare er sauer som tas av rovdyr, spesielt ulv, som det er synd på og som sauebøndene er så glade i som de ustanselig hevder. Det er en mildt sagt spesiell og selektiv form for «kjærlighet». Eller hykleri, som er den presise benevnelsen.