Bondesønnen fra Odalen som ble en av Californias rikeste

Engasjerende bok om Peder Sather.

EMIGRANT: Peder Sather flyttet fra Odalen til USA på 1800-tallet, og ble etter hvert en av Californias aller rikeste menn. Foto: FRA BOKA
EMIGRANT: Peder Sather flyttet fra Odalen til USA på 1800-tallet, og ble etter hvert en av Californias aller rikeste menn. Foto: FRA BOKA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Karin Sveen har nærmest slumpet over en helt usedvanlig person som hun så har gjort til gjenstand for bred undersøkelse. Vi er på 1800-tallet; en bondesønn fra Odalen - Peder Sæther - reiser fra Norge for å bosette seg i USA, og der går det bra, mildt sagt.

Han slår seg opp som bankier under gullfeberen og blir en av Californias aller rikeste.

Mot slutten av livet donerer han (eller snarere hans kone nr to) store midler til opprettelsen av Berkeley-universitetet. Dermed får han oppkalt universitetets inngangsportal og klokketårn (The Sather Gate, The Sather Tower) etter seg.

Det romanaktige Og disse monumentene vekker Sveens nysgjerrighet. Hvem var Sather? Forfatteren dukker ned i kildene og forteller Sæther/Sathers historie engasjert og engasjerende.

Vi er straks med i kildegranskingen og får delta i hennes innlevende spekulasjoner. Hun undrer seg over hvor tause gamle fotografier er. Men hva skulle de ellers vært? Hun skjønner ikke hva familien trenger tre tjenere til. Men Sveen, man har jo ikke tjenere fordi man må, men fordi man kan.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer