Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Permitteringer

Bønn til arbeidsgivere

Fortvilte arbeidstakere blir bedt om å jobbe uten lønn mens de er permittert. De risikerer å miste dagpenger i denne såkalte «dugnaden», ja de kan til og med bli straffet.

PERMITTERT: Når arbeidstakere, som står i en sårbar situasjon med usikker framtid, blir bedt om å bidra til dugnad og fellesskap og jobbe uten lønn i permitteringsperioden, kan det være vanskelig å si nei, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
PERMITTERT: Når arbeidstakere, som står i en sårbar situasjon med usikker framtid, blir bedt om å bidra til dugnad og fellesskap og jobbe uten lønn i permitteringsperioden, kan det være vanskelig å si nei, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Fanny Kolbjørnsen
Fanny Kolbjørnsen Vis mer

NRK skrev på tirsdag at NAV Kontroll har fått inn 351 tips om mulig fusk med permitteringer og dagpenger siden coronakrisen brøt ut.

Som medarbeider i rettshjelpstiltaket Juss-Buss, har jeg nesten daglig kontakt med fortvilte permitterte arbeidstakere. Flere av dem forteller at de blir bedt om å jobbe uten lønn i permitteringsperioden. Arbeidsgiverne deres begrunner forespørselen med at inntekten deres uansett sikres av dagpenger, og at det er snakk om en dugnad der alle må bidra.

Dette er min bønn til arbeidsgiverne, til disse arbeidstakerne, og til alle arbeidsgivere som har liknende tanker:

Jeg har full forståelse for at det er vanskelige tider, og at økonomien rakner. Men arbeidstakerne dere kaller inn på jobb for å «bidra» til å redde bedriften, mister kravet sitt på dagpenger i det de tar del i den såkalte «dugnaden».

Ikke bare risikerer de å måtte tilbakebetale hele eller deler av inntektskilden sin, de risikerer i ytterste konsekvens å straffes for trygdesvindel.

Permitterte arbeidstakere står i en sårbar situasjon med usikker framtid. Når arbeidsgiver, med lovord som dugnad og fellesskap, ber dem jobbe uten lønn i permitteringsperioden, kan det være vanskelig å si nei, blant annet på grunn av frykten for å skape konflikt, eller på grunn av manglende kunnskap om de alvorlige konsekvensene.

KAN VURDERE NYE TILTAK: Statsminister Erna Solberg var tydelig på at folk ikke må tro at coronasituasjonen er over. Video: NTB Scanpix Vis mer

Vær så snill og ikke flytt den økonomiske byrden dere, som mange andre, for tida opplever, på arbeidstakerne deres.

Uansett hvor vanskelig det er å få det til å gå rundt, må vi alle sitte stille i båten litt til. Som arbeidsgiver kan du ikke under noen omstendighet kreve at noen arbeider for deg gratis, uavhengig om vedkommende er permittert eller ikke.

Dagpengene permitterte får, skal ikke tjene som kompensasjon for denne type arbeid. Ingen skal jobbe gratis, og heller ikke på statens regning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!