Bønn til høyesterett

Adnan Syed hevder han er uskyldig dømt. Nå vil de ta saken til amerikansk høyesterett.

«SERIAL»: I 1999 ble Hae Min Lee drept. Kjæresten hennes, Adnan Syed, ble dømt for drapet. Podcasten «Serial» har sådd tvil hos mange om det faktisk var Syed som utførte drapet, selv om han ble dømt for det. Nå lanserer HBO en serie om rettssaken mot Syed. Video: HBO Vis mer

Adnan Syed ble på kort tid verdenskjent gjennom den enormt populære podcasten «Serial» og den påfølgende tv-dokumentaren «The Case Against Adnan Syed».

I en årrekke har familien og ved hjelp av blant annet vitner kjempet for å få Syed løslatt etter det de kaller et justismord. Nå har teamet levert en begjæring om at saken tas opp i høyesterett. Det melder CNN.

«Saken er oppsiktsvekkende: En videregående-elev ble drept, mens den andre er dømt til livstid i fengsel. Et vitne med en uregelmessig historie og et annet vitne som gir alibi, som aldri vitnet i rettssaken,» heter det i dokumentene.

For 19 år siden ble Syed, 17 år gammel, dømt til å sone livet ut i fengsel for å ha drept ungdomsskolekjæresten Hae Min Lee.

- Uskyldig

Han ble dømt for drap, ran, kidnapping og frihetsberøvelse. Under rettssaken vitnet blant annet en av kompisene, Jay Wilds, som hevdet at han hjalp Syed med å grave et hull i bakken der de skulle gjemme Lee.

Syed har hele tiden hevdet sin uskyld.

I kjølvannet av podkastens avsluttende episode, anket Syed dommen på grunnlag av at hans tidligere advokat hadde unnlatt å kalle inn et sentralt vitne. Asia McClain, en sentral deltaker i podkasten, kunne ifølge Syed gi ham alibi.

I 2016 beordret en dommer at Syeds skyld skulle vurderes i en ny rettssak, hovedsakelig begrunnet med et annet aspekt tatt opp i «Serial»: Gyldigheten av mobiltelefonspor som ble brukt som avgjørende beviser i den opprinnelige saken.

Dommeren mente også at Syed fortjente en ny rettssak fordi hans advokat feilet i å krysseksaminere et nøkkelvitne under rettssaken.

Ville ha ham løslatt

Det var i februar 1999 at liket til Hae Min Lee ble funnet i Leakin Park i Baltimore, USA. Hun var kvalt og halvveis begravet. Hun hadde da vært savnet i en måned.

Noen uker seinere ble Syed pågrepet og siktet for å ha drept ekskjæresten. Han ble altså dømt til livstid pluss 30 år i fengsel for drapet.

Han hevdet hele tiden sin uskyld, og hevder at han er utsatt for et justismord.

Saken fikk liten oppmerksomhet før den ble gått gjennom i den enormt populære podkasten «Serial». Da engasjerte plutselig en rekke mennesker seg i saken.