Bønn til Karpe Diem: Vi må ikke være så sinte

Jeg lengtet faktisk hjem til Norge, selv om jeg aldri helt føler meg hjemme her heller.

MINDRE SINT: Forfatter Mina Bai har vært sint, men har lagt sinnet til side og bruker det til noe fornuftig. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
MINDRE SINT: Forfatter Mina Bai har vært sint, men har lagt sinnet til side og bruker det til noe fornuftig. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Meninger

Karpe Diem, dere er sinte. Jeg skjønner det, men rasisten er også sint, kommentarfeltterroristen er sint og islamisten er sint. Vi kan ikke alle gå rundt og være sinte og skylde det på ei hel gruppe av andre. Da er vi ikke noe bedre enn dem.

Jeg pleide å være sint selv, da noen ikke svarte på mine spørsmål, når noen kom med en uvennlig gest, når jobbsøknadene mine ikke ble besvart. Da kalte jeg dem alle rasister.

En dag var jeg så sint at jeg reiste tilbake til mitt hjemland etter mange år i utlendighet bare for å kunne slutte å være sint.

Der ble jeg enda sintere enn jeg var. For der var det en hel haug mennesker som oppførte seg dårlig.

Men jeg kalte dem ikke rasister, for de snakket mitt eget språk og hadde samme hudfarge som jeg.

Jeg kalte dem drittsekker, pakket kofferten og kom hjem med en viktig lærdom. Jeg lengtet faktisk hjem til Norge, selv om jeg aldri helt føler meg hjemme her heller.

Jeg vet at jeg er og alltid vil være en utlending her, men det er greit, for her har jeg rettigheter.

Du skal vite at jeg ikke bagatelliserer problematiske holdninger. Vi skal ikke glemme Arve Beheim Karlsen, som ble jaget og døde i elva fordi han var fra India, eller Benjamin Hermansen, som ble knivdrept på Holmlia.

Men de var ofre for rasister, ikke hvite menn som pusher 50.

Et sted leste jeg at det mest deprimerte lag av samfunnet var hvite middelaldrende menn. Tenkte dere på dem da dere skrev låten?

Jeg er en eldre innvandrer nå som ennå ikke har pushet 50. La meg preke og si at det er tid til å legge sinnet til side og bruke det til noe fornuftig, bygge bru, gå videre.

Ellers anbefaler jeg alle sinte innvandrerkids - som du referer til - til å ta en hjemlandssafari til foreldrenes hjemland, en slags sydenreise. Vi kan samle penger, jeg skal være med på dugnad. Kanskje vi klarer å ta med oss en del av kommentarfeltterroristene også for å omvende dem. De kan se varme, gjestfrihet og gode mennesker hos andre kulturer, men vi, som insidere, kan også se folk av samme rase som heller ikke er så hyggelige.

En ting jeg har lært er at jeg er et globalisert menneske. Jeg regner med at dere også føler dere slik, vi har begge kulturer i våre årer og i en globalisert verden har vi en grunnleggende regel at det finnes drittsekker fra alle nasjoner, hudfarge, religion og legning. La oss synge mer om det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.