Samtidig som svenskene beit negler gjennom valgnatta, valgte frontfigur Bono (58) i U2 å dele sin oppfatning av Sverigedemokraternas (SD) partileder Jimmie Åkesson.

På scenen under en konsert i Paris søndag kveld, digitalt ikledd kostymet til sitt «slemme» alter ego, MacPhisto, kommenterer artisten det svenske valget og det politiske inntoget til Sverigedemokraterne, melder Aftonbladet.

- Jeg kommer rett fra Sverige. Jeg visste ikke hvor mye jeg likte dem. Lange, blonde, blåøyde og kjedelige. Men nå virker det som svenskene begynner å oppdage sitt ariske potensial, sier en «klovnesminket» Bono med djevelhorn på hodet.

- Jeg elsker valg

Deretter roper han navnet til SDs partileder samtidig som han gjør nazihilsen.

- Jeg liker Jimmie Åkesson. Han har gjort det så bra på valgdagen i dag. Jeg elsker valg, jeg elsker ballonger, jeg elsker fester (politiske partier red.anm.) som kommer ut av kontroll, uttalte han fra scenen.

HÅNES: Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet

Ifølge Expressen trakk han deretter koblinger mellom valget i Sverige til Frankrikes valg i 2017 og tidligere presidentkandidat, Marine Le Pen.

Informasjonssjef i SD, Henrik Gustafsson, sier til Aftonbladet i dag at han ikke er overrasket.

- Når svenske kjendiser åpenbart ikke har noen virkelighetsforankret oppfatning av oss og vårt parti, overrasker det meg ikke at det ikke står bedre til hos en person som Bono.

- Ikke et kompliment

Ifølge Wikipedia ble Bonos MacPhisto skapt på 90-tallet som en ond scenepersonlighet som ofte benyttes til usympatiske politiske utspill. Karakteren er inspirert av djevelen i Tom Waits-musikalen «The Black Rider», som igjen er inspirert av det tyske folkeeventyret «Jegerbruden».

PÅ BESØK: Bono var invitert hjem til Frankrikes president i går kveld. Foto: NTB Scanpix

- Når du er kledd ut som djevelen blir samtalen umiddelbart ladd. Sier du til noen at du virkelig liker det de gjør, så vet du at det ikke er en kompliment, har Bono tidligere uttalt om alteregoet.

I går var Bono invitert hjem til Frankrikes president Emmanuel Macron og presidentfruen Brigitte i Élyséepalasset.