Bono jubler for fred

U2 kan være på vei til Oslo og Nobel-konserten den 11. desember etter at det i går ble klart at fredsprisen går til de nordiske politikerne John Hume og David Trimble. Bono kan også bli konsertens konfransier. I går kveld feiret U2 Nobel-vinnerne i sitt studio i Dublin.

Nobelkonserten som finner sted i Oslo Spektrum fredag 11. desember, er allerede sikret et irsk artistinnslag i The Cranberries. Fra informert hold får Dagbladet bekreftet at Dolores O'Riordan og co. ønsker å ha med seg U2 til Oslo.

U2-vokalist Bono er personlig venn av den ene av de to prisvinnerne, John Hume

Roser

Bono kommenterte i går kveld fredsprisutdelingen via sin engelske publisist RMP:

«John Hume og David Trimble får ordet kompromiss til å høres flott ut. Denne prisen er den beste nyheten siden fredsavtalen på langfredag. Vi vil skåle for dem i studio i kveld.»

Bono lar seg dermed ikke affisere av at Sinn Fein-leder Gerry Adams ikke hedres av Nobelinstituttet. Fra publisisten og Island Records i England blir Dagbladet fortalt at U2 ikke har noen andre forpliktelser i tidsrommet rundt Nobelkonserten. Dermed bør alt kunne ligge til rette for et celebert irsk artistbesøk i Oslo.

U2 vil i såfall toppe et program som allerede inkluderer Alanis Morissette, a-ha, Phil Collins, Andrea Bocelli, Espen Lind og altså The Cranberries.

En mulighet er at Bono blir Nobelkonsertens konfransier. Den karismatiske og engasjerte U2-vokalisten skal sammen med den irske skuespilleren Liam Neeson være Nobelkomiteens førstevalg til denne oppgaven. En eventuell konfransier-jobb for Bono forhindrer selvfølgelig ikke U2 fra å spille under showet.

Viktig rolle

Det var under U2s fredskonsert i Belfast den 19. mai i år at sosialdemokraten John Hume og unionisten David Trimble håndhilste på hverandre offentlig for første gang. Konserten ble holdt for å få Nord-Irlands unge befolkning til å stemme ja til fredsavtalen under folkeavstemningen den 22. mai.

Etter konserten skal de to politikerne ha blitt sett gråtende bak scenen. Så rørt var de over begivenheten og over den responsen det unge og fredshungrige publikummet ga dem. Seinere viste en spørreundersøkelse at nettopp U2s konsert var den enkeltbegivenheten som fikk mange til å stemme for fredsavtalen som til slutt fikk folkets flertall.

Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad sier til Dagbladet at han kjenner til U2s posisjon i forhold til den nord-irske fredsprosessen.

- Og det er klart at vi ønsker oss et eller to navn under Nobelkonserten fra Irland og Nord-Irland, i tillegg til Cranberries som allerede er klare. Men noe mer konkret enn det kan jeg ikke være, sier Lundestad.

Attraktiv

Prosjektleder Odd Arvid Strømstad i NRK, en av nøkkelpersonene bak Nobelkonserten, vil ikke kommentere hvorvidt U2 deltar på Nobelkonserten. Fjorårets Nobelkonsert ble tv-overført til over 100 land. Rundt 500 millioner mennesker fulgte tv-sendingen.

- Foruten at konserten tiltrekker seg artister med engasjement, er det klart at slike tall slår godt an i artistkretser. Nobelkonserten er blitt attraktiv, og det blir lettere og lettere å få de store stjernene til å komme, kommenterer Lundestad.

<B>FEIRER:</B> Bono skålet i går kveld for at årets Nobels fredspris går til John Hume og David Trimble.