Bono rocker videre i klesveien

Lanserer eget klesmerke.

(Dagbladet.no): Sammen med kona Ali Hewson lanserer Bono i disse dager sitt eget klesmerke, Edun, skriver den engelske avisa Evening Standard. Og filosofien er selvfølgelig ikke helt som alle andre moteideer.

- Vi vil vise verden at det går an å skape en overskuddsbedrift og samtidig behandle alle involverte på en rettferdig måte, sier Ali.

Edun er, bortsett fra olabuksekolleksjonen, bare laget av organiske materialer. Ali har reist rundt til samtlige fabrikker som produserer klærne og forsikret seg om at de ikke bruker barnearbeidere, og at fasilitetene er forsvarlige. Bono og Ali har laget det de kaller en etisk kleskolleksjon. Bortsett fra olabuksene da.

- Jeg er litt bekymret for olabuksene, det er ikke mulig å lage dem organisk ennå. Vi bruker kaffe i fargingen, og andre ting som gardenia, men så snart det er mulig å gjøre kommer vi til å lage organisk denim også, sier Ali.

Tar sosialt ansvar

Navnet Edun er heller ikke tilfeldig valgt. Bono og Ali eier en aksjepost i en organisk matvareprodusent som heter Nude. Klesmerket Edun er selvfølgelig Nude baklengs.

Det svært sosialt engasjerte ekteparet går inn i klesbransjen med mål om å utgjøre en forskjell i lokalmiljøene som produserer klær. Ali hevder de store klesmerkene ikke eier ansvar for områdene de leier fabrikker i, og at de bare benytter seg av den billige arbeidskraften.

Blir den billigere andre steder, lar de store selskapene områdene ligge brakk. Det akter ikke Edun å gjøre. Og på spørsmål om hvorfor Bono og Ali velger å lage klær på idealistisk vis, svarer Ali:

INSPISERER VARENE: Bono tar Edun-kolleksjonens organiske dresser i nærmere øyesyn. Foto: AP/ Bebeto Matthews
INSPISERER VARENE: Bono tar Edun-kolleksjonens organiske dresser i nærmere øyesyn. Foto: AP/ Bebeto Matthews Vis mer

- Fordi jeg aldri har vært moteinteressert.

  • Edun skal etter planen nå engelske butikker i slutten av denne måneden.
ENGASJERT EKTEPAR: Ali Hewson og Bono ønsker å vise verden at man kan behandle fattige lands arbeidere bra, og fortsatt tjene penger på produktene deres i vestlige land.