DEBATT

Belønning og straff

Bonusordninger fungerer ikke

Hvis det er så lett å belønne dyr til å gjøre alt mulig rart, hvorfor er det vanskeligere med mennesker?

Endre adferd: Det er krevende å få ansatte til å endre adferd basert på belønningssystemer, skriver vår spaltist. Foto: NTB scanpix
Endre adferd: Det er krevende å få ansatte til å endre adferd basert på belønningssystemer, skriver vår spaltist. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det høres jo fornuftig ut, at jo bedre du betaler noen, jo hardere jobber de. Hvis de ikke er late. Eller hvis de har penger nok fra før. Eller hvis det de har lyst på, ikke kan kjøpes for penger. Og så videre.

Det er ganske mange eller. Og denne artikkelen handler om hva vi vet om dette. Jeg kommer til å bruke selgere og mobbeprogrammer som eksempel. Så hopp over selgeren hvis du er mer interessert i mobbeprogrammer. Eller omvendt.

Vitenskapen rundt hvordan man kan variere omgivelsene for å få mennesker til å oppføre seg annerledes, eller på nye måter, begynte med studier av sultne katter, rotter og duer som fikk mat, eller ikke fikk mat, hvis de gjorde ting. De mest sprekeste resultatene kommer antagelig fra B.F. Skinner, som fikk duer til å spille ping-pong og å styre bomber som ble sluppet ut fra fly - og videreført industrielt av hans kollega Breland, som skapte de metodene som brukes for å få dyr til å gjøre utrolig ting på sirkus og på film.

Men hvis det er så lett å belønne dyr til å gjøre alt mulig rart, hvorfor er det vanskeligere med mennesker? Vel, her kommer, øh, hemmeligheten: Forskjellen er at de som får dyr til å gjøre alt mulig rart, vet hva de driver med. Det er ikke verre enn det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer