Booke, nikke, neie

MORRISSEY SER UT

til å få en fet vår. Ikke bare er den kommende plata hans «You Are The Quarry» sesongens mest imøtesette og kvalitativt imponerende comeback, men Morrissey er såpass on a roll nå at han bare ved å ta en telefon til sin gamle helt, straks bergensaktuelle David Johansen, har klart å få til en gjenforening av New York Dolls.

ANLEDNINGEN ER IKKE

bare at Morrissey levde og åndet for New York Dolls lenge før han møtte Johnny Marr og dannet The Smiths tidlig på 80-tallet, men også at han er kurator for Meltdown-festivalen i London fra 11. til 27. juni i år. Han følger i fotsporene til Lee «Scratch» Perry, David Bowie, Robert Wyatt, Scott Walker, Nick Cave og John Peel, som alle har skapt spennende og til dels uforutsigbare festivalplakater, gjerne med en gjenforeningsgodbit, et comeback eller en overraskende artistkonstellasjon som karismatisk krydder.

DETTE KONSEPTET MED

at kjente artister og musikkpersonligheter på en slik måte får lov til å prege en hel festival - også engelske All Tomorrow's Parties bookes delvis på denne måten - blir på mange måter som en artistbiografi med billettsalg til. På sitt sedvanlige skarpt formulerte vis oppsummerer Morrissey selv sitt oppdrag: «Noen av dere har iPods, jeg har Meltdown».

NORGE FLOMMER ALLEREDE

over av musikkfestivaler, så man burde kanskje ikke foreslå at det skal bli enda flere. Men ideen er så god at den likevel burde adopteres av noen, et eller annet sted. Vi har flinke artister med bredt anlagt musikksmak, lang festivalerfaring og ikke minst et godt navn og kontaktnett som sikkert kunne gjort for eksempel fredagskvelden på Norwegian Wood i Oslo, klubbkvelden på Øya eller et par dager på Ole Blues i Bergen til noe mer enn et speilbilde av hva europeiske bookingagenter har å tilby akkurat den uka. Turbo-gutta Thomas Seltzer og Knut Schreiner, Horntveth-brødrene i Jaga Jazzist, Röyksopp, Kim Hiorthøy, Erlend Øye, Sondre Lerche, Rune Kristoffersen, Harald Are Lund, Jan Garbarek eller Karin Krog hadde sikkert ikke vært vonde å be.