Booker- favorittene

LONDON (Dagbladet): Årets skjønnlitterære begivenhet i Storbritannia er uten tvil Booker-prisen. Det er den eneste bokpris som garanterer at vinneren blir millionær, om ikke i pund, så i hvert fall i kroner. Den 25. oktober kåres årets vinner. Roddy Doyle ble millionær i pund etter sin Booker-seier med «Paddy Clarke Ha Ha Ha», som er solgt i 750000 innbundne eksemplarer bare i Storbritannia. Den gikk sin seiersgang verden rundt.

Etter å ha lest favorittbøkene er jeg ikke i tvil om at «Disgrace» (Secker and Warburg) av den sørafrikanske forfatteren J. M. Coetzee bør vinne. Han vil i så fall bli den første som vinner Booker-prisen to ganger. Han vant den nemlig i 1983 med «The Times and life of Michael K».

  • Boka handler om en professor som har en ustyrlig seksuell appetitt. Han ligger med prostituerte og egne elever og tvinges til å trekke seg fra universitetet. Han bor deretter sammen med sin datter, som blir voldtatt av en svart farmer. Faren vil gå til politiet, datteren vil ikke. Resultatet er et enda vanskeligere forhold mellom far og datter i et land som fortsatt preges av rasemotsetninger.
  • Anita Desai med «Fasting, Feasting» (Chatto & Windus) er en annen bok med vinnersjanser. Den handler om to indiske søsken. Søsteren Uma er håpløst upraktisk og foreldrenes hodepine. Hun mister ting, hun gjør det elendig på skolen og de klarer ikke å få henne gift. Broren Arun er begavet og havner som student i Massachusetts. Desai skildrer de to kulturene, den indiske og den amerikanske, på en glimrende måte gjennom de to barna.
  • Den tredje romanen som tippes som vinner, er Michael Frayns «Headlong» (Faber). Den handler om en kunsthistoriker som oppdager et ukjent maleri av Brueghel og som forsøker å lure eierne til å gi det fra seg. De som er interessert i europeisk malerkunst fra 1500-tallet, får vite mye om det i denne romanen. Den er vel detaljert, men har både humoristiske og uventede episoder.
  • Årets utvalg er så bra at man godt kan lese alle finalistene. De tre siste er Ahdaf Soueifs «The Map of Love», hvor hun sammenlikner engelsk og egypisk kultur. Colm Toibins roman «The Blackwater Lightship» handler om en ire som holder på å dø av aids, og Andrew O'Hagans «Our Fathers» handler om den skaden fedre kan påføre sine sønner. Den skildrer familielivet blant fattige i Glasgow.