MELK: Det er lurt å begrense mengden kumelk i barns kosthold, skriver innleggsforfatterne. Foto: Frank May / NTB Scanpix
MELK: Det er lurt å begrense mengden kumelk i barns kosthold, skriver innleggsforfatterne. Foto: Frank May / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Ernæring og kosthold

Bør barn virkelig drikke kumelk?

Legene bør henge med i timen.

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Stadig flere foreldre velger bevisst bort kumelka til fordel for plantemelk, av ulike grunner.

Heldigvis er det for lengst anerkjent, blant annet av norske, svenske og nordiske helsemyndigheter, at melkefritt kosthold er trygt helsemessig. Det samme gjelder vegansk kosthold, som er fri for alle matvarer fra dyreriket.

Det er lurt å begrense mengden kumelk i barns kosthold. Mer enn 5 til 6 dl melk daglig, inkludert yoghurt, er verken hensiktsmessig eller bra for helsen på sikt.

Dessverre finnes det fortsatt leger og barnehageansatte som skremmer foreldre med næringsmangler, eller enda verre, i likhet med meieriindustrien, framsnakker kumelka nærmest som helsekost.

Det er anerkjent av blant andre Helsedirektoratet og Nordisk ministerråd at barna både holder seg friske, vokser og utvikler seg normalt helt uten kumelk.

En fersk gjennomgang av 121 studier om melk og helse fra forskere ved Harvard bekrefter dette. På Helsedirektoratets nettsider finnes god veiledning om hvordan sette sammen et sunt kosthold uten melk eller andre matvarer fra dyreriket.

Samtidig er havremelk et godt alternativ til kumelk fordi flere av havremelk-variantene inneholder minst like mye av næringsstoffene jod og kalsium som kumelka.

Kumelk er ikke den eneste, og neppe den beste, kilden til næringsstoffer. Harvard School of Public Health har også tidligere påpekt at kumelk bør begrenses, fordi store mengder meieriprodukter i kosten kan på sikt gi visse helseulemper.

Vi er enige med Harvard, og vil råde til forsiktighet når det kommer til mengde melk også i kostholdet til norske barn. Meieriprodukter er hovedkilden til mettet fett i kosten – fett-typen 80 prosent av alle nordmenn, også barn, får i seg helseskadelig mye av.

Melkekonsumet har sunket for hvert år i flere tiår og det er ingenting som tyder på at dette vil endre seg. Det er flere grunner til dette. Mange forbrukere velger bort kumelk av (dyre-)etiske grunner. Mange velger plantemelk fordi dette er et mer bærekraftig og miljøvennlig produkt. Mange ønsker et mer variert og sunnere kosthold og erstatter kumelk med sunn plantekost.

Det er altså trygt og sunt å kutte ut kumelk. Næringsinnholdet i havre- og soyamelk er tilnærmet likt kumelka. Plantemelk er i dag lett tilgjengelig, og tre av ti bytter ut vanlig melk med veganske alternativer, ifølge Forbruksforskningsinstituttet SIFO.

Helsepersonell bør derfor sette seg inn i hva den nye generasjonen spiser, slik at rådene kan tilpasses tilsvarende. Kvalitetssikret informasjon er i dag lett tilgjengelig for alle, og det finnes ingen grunn til å klamre seg til gammel kunnskap.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer