DEBATT

Ernæring og kosthold

Bør barn virkelig drikke kumelk?

Legene bør henge med i timen.

MELK: Det er lurt å begrense mengden kumelk i barns kosthold, skriver innleggsforfatterne. Foto: Frank May / NTB Scanpix
MELK: Det er lurt å begrense mengden kumelk i barns kosthold, skriver innleggsforfatterne. Foto: Frank May / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Stadig flere foreldre velger bevisst bort kumelka til fordel for plantemelk, av ulike grunner.

Heldigvis er det for lengst anerkjent, blant annet av norske, svenske og nordiske helsemyndigheter, at melkefritt kosthold er trygt helsemessig. Det samme gjelder vegansk kosthold, som er fri for alle matvarer fra dyreriket.

Det er lurt å begrense mengden kumelk i barns kosthold. Mer enn 5 til 6 dl melk daglig, inkludert yoghurt, er verken hensiktsmessig eller bra for helsen på sikt.

Dessverre finnes det fortsatt leger og barnehageansatte som skremmer foreldre med næringsmangler, eller enda verre, i likhet med meieriindustrien, framsnakker kumelka nærmest som helsekost.

Det er anerkjent av blant andre Helsedirektoratet og Nordisk ministerråd at barna både holder seg friske, vokser og utvikler seg normalt helt uten kumelk.

En fersk gjennomgang av 121 studier om melk og helse fra forskere ved Harvard bekrefter dette. På Helsedirektoratets nettsider finnes god veiledning om hvordan sette sammen et sunt kosthold uten melk eller andre matvarer fra dyreriket.

Samtidig er havremelk et godt alternativ til kumelk fordi flere av havremelk-variantene inneholder minst like mye av næringsstoffene jod og kalsium som kumelka.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer