Bør Berlusconi følge råd fra Cicciolina?

Silvio Berlusconi, kalt «Ridderen», og Ilona Staller, best kjent som porno-stjerna «La Cicciolina», har begge gjort tjeneste i parlamentet i Italia. Hva de ellers har felles er ikke synet på politikk.

ITALIENSK ÅPNING: Tidligere statsminister i Italia, Silvio Berlusconi, åpner den nye hovedkvarteret til sitt gamle, nye parti, Heia Italia. Det preges av ny-klassisk og retro-moderne innredning, med et rikt utvalg av bilder av partiets eier og sitater av den samme, blant utvalgte bilder av hans historiske forbilder. Det er bare domstolene som ødelegger festen. Foto: AP / Scanpix / Massimo Percossi
ITALIENSK ÅPNING: Tidligere statsminister i Italia, Silvio Berlusconi, åpner den nye hovedkvarteret til sitt gamle, nye parti, Heia Italia. Det preges av ny-klassisk og retro-moderne innredning, med et rikt utvalg av bilder av partiets eier og sitater av den samme, blant utvalgte bilder av hans historiske forbilder. Det er bare domstolene som ødelegger festen. Foto: AP / Scanpix / Massimo PercossiVis mer
Kommentar

Cicciolina, som ikke lenger opptrer så ofte offentlig, kom her om dagen på et besøk i Deputertkammeret, der hun tidligere satt som folkevalgt for det underlige Radikalt Parti. Foran journalistene der kunne hun ikke motstå fristelsen til å gi tidligere statsminister Silvio Berlusconi et råd eller to.

Er man først blotter, eller ekshibisjonist som det fint heter, er rampelyset et uimotståelig rusmiddel, mens glemselens slør er et mareritt. Og kikkere, fint kalt voyeurer, er det alltid nok av.

Som kjent står Berlusconi i fare for å bli fratatt sitt sete i Senatet, fordi han er dømt for skattesvindel. Han tilhører ikke et annet underlig parti, nei han eier det, som først het Heia Italia, så Frihetens Folk (PdL) og som han nå vil gi tilbake sitt gamle navn, Heia Italia.

- Jeg har stor aktelse for ham, men han må godta dommen fra dommerne, sa Cicciolina om Berlusconi.

Hun har lest meningsmålingene og er der på linje med nesten tre av fire velgere. Men hva skal den arme «Ridderen» gjøre, hvis Senatet fratar ham hans sete der i Palazzo Madama, som loven sier, og han blir utestengt fra politikken i seks år? Det mangler bare dager til han fyller 77 år. Vil han tåle et års samfunnstjeneste eller husarrest? Ciccolina har råd for det også:

- Han må være rolig og bruke alle sine krefter på elskov med sin samboer, mente hun.

Samboeren, Francesca Pascale, ble født da Berlusconi hadde feiret femtiårsdagen.

- Jeg forstår  hans sinnstilstand, men livet, det er sex og nytelse, fortsatte filosofen Staller.

Berlusconi, derimot, han opptrer nesten daglig offentlig, og han veksler mellom å true med å felle regjeringa til statsminister Enrico Letta, dersom Senatet kaster ham på dør, og å erklære sin kjærlighet til Italia. Etterhvert er det vanskelig å finne noen italienere som ikke har gitt ham råd om hva han bør gjøre for å redde pelsen sin - politisk, juridisk og økonomisk. Nå gir også Berlusconi offentlig råd til Berlusconi.

Sist onsdag brukte han nitten minutter i en av sine fjernsynskanaler til å omtale seg som «et uskyldig offer for et blindt rettsvesen». Fjernsyn er i våre dager et klassisk og velprøvd talerør, som han mestrer til fulle, både som eier og opptredende skuespiller. Han hadde en klassisk, mørk grå, dobbeltspent dress og alle hårstråene lå på sin nøyaktige plass, der han satt i et gammeldags bibliotek med bøker innbundet i skinn, som var ordnet etter fargene på omslagene og så lite brukte ut.

- Jeg er på deres side, kastet ut eller ikke. Man kan drive politikk uten å være i Parlamentet, forsikret han folket.

Vekselvis la han hånda på hjertet og rettet en advarende pekefinger i været. Denne gang lot han spørsmålet om han vil skape regjeringskrise stå åpent. Det var dagen etter at han fikk sin andre rettskraftige dom over seg. Den første var for skattesvindel. Den siste var for å ha bestukket en dommer for å få kloa i forlaget Mondadori.

Dagen etter innvidde han det flunkende nye hovedkvarteret til sitt nye, gamle parti, Heia Italia, i Roma. Det koster visst 20 000 euro (160 000 kroner) i måneden i leie, på Piazza San Lorenzo in Lucina, ved sida av Bottega Veneta og med Louis Vuitton over gata. Der benyttet han anledninga til å kvitre et råd til sitt eget parti om å bruke «internettet og kommunisere våre programmer til de italienerne som bruker dette».

Den moderne «Ridderen» bruker Twitter og anbefaler bruk av internettet, som om det var oppfunnet i går, til et parti hvor han egenhendig tar alle avgjørelsene, hvor det ikke finnes medlemmer, men bare ansatte. Også Berlusconi er enig i at Heia Italia ikke er noe politisk parti.

- Det øyeblikket er kommet da alle ansvarlige italienere føler plikt til å blande seg inn personlig. Derfor tror jeg det er best å løfte flagget til Heia Italia. Det er ikke et parti. Det er en nasjonal idé. Det er kjærlighetens seier over misunnelse og hat. Demokratiet og friheten er i fare. Dette er det siste oppropet før katastrofen, advarte han onsdag.  

Den tidligere statsministeren snakker som om han oppfordrer til statskupp eller opprør. Og her ser vi den ulike bruken av retorikk og metaforer mellom Cicciolina og Berlusconi. I metaforen «kjærlighet» ligger det for Berlusconi også en frikjent Berlusconi, i tillegg til hennes elskov og nytelse. «Misunnelse og hat» er for Berlusconi venstresida, dommere og feministiske statsadvokater, deriblant partiet til Cicciolina. Men hun ser ikke domfellelse og fengsel som noe hinder for elskov og nytelse.

Sånn sett er mangt oppklart innenfor italiensk politisk filosofi i det siste. Hva de to ellers måtte ha felles, tja, det er noe andre får grunne på.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.