- Bør bli et gjennombrudd

«Jag etter vind»- kollegene tror det er store ting i vente for hovedrolledebutant Marie Blokhus (30).

(Dagbladet): Ei jente i slutten av 20-årene har flyttet til Berlin og blitt motedesigner. Foreldrene døde i en ulykke da hun var liten, og de eneste gjenværende hun har er besteforeldrene i den lille bygda i Nord-Trøndelag der hun vokste opp.

Da bestemoren dør reiser hun hjem for første gang på 10 år. Der møter hun en hemmelighetsfull og bitter bestefar (Sven-Bertil Taube), en ekskjæreste (Tobias Santelmann) og fortrengte minner fra barndommen.

- Varmt og melankolsk Dette danner bakteppet for Rune Denstad Langlos («Nord») nye spillefilm «Jag Etter Vind», som har premiere neste uke. Hovedrollen, Anna, spilles av Marie Blokhus (30) som etter flere år på Det Norske Teatret og et par mindre filmroller nå gjør sin første hovedrolle på film.

- Manuset Rune har skrevet er veldig varmt og melankolsk, og jeg kunne kjenne meg igjen i Anna. Jeg er også fra et lite sted ved havet, og forstår den lengselen tilbake dit som hun bærer på, sier Blokhus.

- Dedikasjon Langlo har skrevet manuset basert på hans egne opplevelser da han mistet bestefaren, og omtaler det som et vendepunkt i livet. Han lot filmen handle om ei jente og en bestefar fordi han syntes det var en mer spennende relasjon, og er full av lovord om hovedrolleinnehaveren.

- Marie har en kombinasjon av profesjonalitet og dedikasjon som er, om ikke akkurat sjelden, så i alle fall helt avgjørende for gode skuespillere. Hun kan nå så langt hun bare vil, sier Langlo.

Tobias Santelmann, som spiller ekskjæresten Håvard i «Jag etter vind», har akkurat ristet av seg jet-laget fra «Kon-Tikis» Oscar-ferd, og holder også på med innspillingen av Hans Petter Molands nye film «Kraftidioten».

Han mener det er på tide at Norge får øyene opp for Blokhus.

FILMSKUESPILLER: Skuespillerne Marie Blokhus, Sven-Bertil Taube og Tobias Santelmann presenterte sin nye film "Jag etter vind" på filmens hus.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FILMSKUESPILLER: Skuespillerne Marie Blokhus, Sven-Bertil Taube og Tobias Santelmann presenterte sin nye film "Jag etter vind" på filmens hus. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Jeg har jobbet med henne i flere år på Det Norske Teatret, og hun er gift med en av mine beste venner. At ei jeg kjenner så godt kan gjøre scener jeg virkelig blir rørt av, viser i alle fall for meg at hun er en stor skuespiller. Jeg gleder meg til at Norge får øynene opp for henne, sier han.

- Glad i henne Sven-Bertil Taube, en av svenskenes «grand old men» på skuespillerfronten spiller bestefaren i «Jag etter vind». Han sier til Dagbladet at han har virkelig har blitt glad i Blokhus.

- Marie er en begavet, intelligent og flott jente. Hun spiller en vanskelig og dobbeltbunnet rolle, og gjør det utmerket. Dette bør bli hennes gjennombrudd som filmskuespiller, sier Taube.

- Historien viktigst Blokhus selv, har ikke tenkt så mye på et eventuelt gjennombrudd som filmskuespiller.

- Jeg tror jeg er ambisiøs på en litt annen måte. Det spiller ingen rolle for meg om jeg spiller i store eller små produksjoner, om det er i Norge eller utlandet. Det viktige er at jeg får jobbe med folk jeg liker og at det er historie jeg føler er god eller viktig, og som jeg kan relatere meg til på et vis, sier hun.

Gift med Kjosås - Hvordan er det å gå fra teater til film?

- Faget er jo det samme. Den store forskjellen er at jeg faktisk får se meg selv etterpå, og det er som å ta opp sin egen stemme på kassett og høre det for første gang, bare en million ganger skumlere. Dessuten er teater forgjengelig - der får du en ny sjanse hver kveld. På film er det det ene opptaket som blir stående.

Blokhus er gift med skuespillerkollega Frank Kjosås, trolig årets mest bejublede skuespiller her til lands etter tv-serien «Halvbroren». Men Blokhus vil nødig i noe om ektemannen.

- Jeg synes man skal holde det profesjonelle og det private adskilt i media. Jeg er her for å snakke om filmen, sier hun.

- Har du flere filmprosjekter på gang?

- Vi får vente og se. Jeg synes i alle fall det er veldig gøy å jobbe med film.

Regissør: Rune Denstad Langlo står bak premiereklare «Jag etter vind». FIlmen er basert på hans egne opplevelser da han mistet bestefaren. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
Regissør: Rune Denstad Langlo står bak premiereklare «Jag etter vind». FIlmen er basert på hans egne opplevelser da han mistet bestefaren. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer