Bør det være ulovlig å kopiere musikk til kjæresten?

Jan Omdahl kommenterer debatten om norsk åndsverkslov.

SEMINAR: Adgangen til å ta private kopier bør sikres, men samtidig begrenses til medlemmene innenfor den enkelte husstand. Det sa advokat Thomas Rieber-Mohn på et seminar om privatkopiering, opphavsrett og fildeling i Oslo i går. Foto: SCANPIX
SEMINAR: Adgangen til å ta private kopier bør sikres, men samtidig begrenses til medlemmene innenfor den enkelte husstand. Det sa advokat Thomas Rieber-Mohn på et seminar om privatkopiering, opphavsrett og fildeling i Oslo i går. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Er man så gammel som undertegnede, har man et forhold til hjemmelagde samlekassetter. En av mine kjæreste eiendeler er en kassett med kjærlighetsanger, møysommelig utvalgt og kopiert fra cd og vinyl til meg av min kone da vi var kjærester tidlig på 1990-tallet.Hvis dagens opphavsrett skrives om etter råd fra advokat Thomas Rieber-Mohn, kan en slik gave bli ulovlig.

I sin doktorgradsavhandling om privatkopiering, utgitt av Gyldendal i bokform, foreslår Rieber-Mohn at retten til å ta kopier til privat bruk begrenses til den enkelte husstand. Hensikten er blant annet å forhindre lange kopieringskjeder mellom privatpersoner, som kan påvirke salget av de samme kulturproduktene.

Ettersom min bedre halvdel og jeg verken var gift eller bodde under samme tak da Percy Sledge og Patsy Cline ble festet til samme magnetbånd, ville handlingen vært et lovbrudd om retten til privatkopiering var formulert slik i 1991.

Rieber-Mohn presenterte noen av hovedtrekkene i sin avhandling på gårsdagens seminar om opphavsrett, digital privatkopiering og ulovlig fildeling i forlagshuset Gyldendal i Oslo. At mer enn 300 mennesker lyttet andektig til tunge juridiske utlegninger om opphavsrett, viser at disse spørsmålene er viktige for mange.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer