Bør festivaltobakk bli ulovlig i Norge?

Festival-Norge sier NEI og frir til opposisjonen på Stortinget.

PÅ STORTINGET: - Å forby salg av tobakk på festivaler er en gavepakke til organiserte kriminelle som leter etter arenaer for å selge ulovlige sigaretter, konkluderer Festival-Norge. Her ser vi festivalledere på Stortinget, fra venstre: Ib Thomsen (Frp), Svein Harberg (H), Benedikte Nilsen (Hovefestivalen), Gunder Gundersen (Slottsfjell), Kenneth Isaksen (sikkerhetsselskapet Prosec), Geir Oterhals (Bylarm) og Jørgen Roll (Norwegian Wood). Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet
PÅ STORTINGET: - Å forby salg av tobakk på festivaler er en gavepakke til organiserte kriminelle som leter etter arenaer for å selge ulovlige sigaretter, konkluderer Festival-Norge. Her ser vi festivalledere på Stortinget, fra venstre: Ib Thomsen (Frp), Svein Harberg (H), Benedikte Nilsen (Hovefestivalen), Gunder Gundersen (Slottsfjell), Kenneth Isaksen (sikkerhetsselskapet Prosec), Geir Oterhals (Bylarm) og Jørgen Roll (Norwegian Wood). Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norske festivaler frykter for sikkerheten, mer ulovlig rus og økte utgifter som følge av regjeringens forslag til endringer i tobakksskadeloven.

Rammer 600 festivaler Hensikten med innstrammingen av tobakksskadeloven, som regulerer omsetning av røyk og snus, er bl.a. å få bedre kontroll og oversikt over salg og salgssteder.

- Vi er i utgangspunktet ikke uenig i endringene, men hvorfor skal det bare ramme oss, spør Festival-Norge.

For å skjerpe kontrollen må alle utsalgssteder ha lisens. I tillegg foreslår helseminister Jonas Gahr Støre, som er en ihuga røykemotstander, at festivaler ikke skal få tillatelse til å søke lisens - og dermed selge røyk.

«License to sell» Festival-Norge står samlet mot forslaget, som de mener verken er gjennomtenkt eller rettferdig. Denne uka var representanter fra noen av landets største festivaler på Stortinget og snakket med opposisjonen i håp om å få korrigert forslaget.

- Hvorfor er det bare festivaler som ikke skal få selge tobakk - en helt lovlig vare, spør Jørgen Roll, leder av Norwegian Wood.

- Hvis hensikten er ikke å eksponere ungdom for røyk, så er det skivebom. Det er ikke tenåringer, men godt voksne mennesker som utgjør gjennomsnittsalderen på norske festivaler, sier Gunder Gundersen i Slottsfjellfestivalen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer