<strong>PÅ STORTINGET:</strong> - Å forby salg av tobakk på festivaler er en gavepakke til organiserte kriminelle som leter etter arenaer for å selge ulovlige sigaretter, konkluderer Festival-Norge. Her ser vi festivalledere på Stortinget, fra venstre: Ib Thomsen (Frp), Svein Harberg (H), Benedikte Nilsen (Hovefestivalen), Gunder Gundersen (Slottsfjell), Kenneth Isaksen (sikkerhetsselskapet Prosec), Geir Oterhals (Bylarm) og Jørgen Roll (Norwegian Wood). Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet
PÅ STORTINGET: - Å forby salg av tobakk på festivaler er en gavepakke til organiserte kriminelle som leter etter arenaer for å selge ulovlige sigaretter, konkluderer Festival-Norge. Her ser vi festivalledere på Stortinget, fra venstre: Ib Thomsen (Frp), Svein Harberg (H), Benedikte Nilsen (Hovefestivalen), Gunder Gundersen (Slottsfjell), Kenneth Isaksen (sikkerhetsselskapet Prosec), Geir Oterhals (Bylarm) og Jørgen Roll (Norwegian Wood). Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet Vis mer

Bør festivaltobakk bli ulovlig i Norge?

Festival-Norge sier NEI og frir til opposisjonen på Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norske festivaler frykter for sikkerheten, mer ulovlig rus og økte utgifter som følge av regjeringens forslag til endringer i tobakksskadeloven.

Rammer 600 festivaler Hensikten med innstrammingen av tobakksskadeloven, som regulerer omsetning av røyk og snus, er bl.a. å få bedre kontroll og oversikt over salg og salgssteder.

- Vi er i utgangspunktet ikke uenig i endringene, men hvorfor skal det bare ramme oss, spør Festival-Norge.

For å skjerpe kontrollen må alle utsalgssteder ha lisens. I tillegg foreslår helseminister Jonas Gahr Støre, som er en ihuga røykemotstander, at festivaler ikke skal få tillatelse til å søke lisens - og dermed selge røyk.

«License to sell» Festival-Norge står samlet mot forslaget, som de mener verken er gjennomtenkt eller rettferdig. Denne uka var representanter fra noen av landets største festivaler på Stortinget og snakket med opposisjonen i håp om å få korrigert forslaget.

- Hvorfor er det bare festivaler som ikke skal få selge tobakk - en helt lovlig vare, spør Jørgen Roll, leder av Norwegian Wood.

- Hvis hensikten er ikke å eksponere ungdom for røyk, så er det skivebom. Det er ikke tenåringer, men godt voksne mennesker som utgjør gjennomsnittsalderen på norske festivaler, sier Gunder Gundersen i Slottsfjellfestivalen.

Utfordrer sikkerheten Festival-Norge hevder at det ikke isolert sett er økonomiske begrunnelser som ligger bak deres protest - men at dersom festivalgjengere må ut av området for å kjøpe tobakk, vil det totalt sett oppstå en handelslekkasje.

- Men det viktigste aspektet er sikkerheten.

- Folk vil da valfarte ut og inn av festivalområdet. For oss i Norwegian Wood betyr det et mye større renn ut i en allerede trafikkert gate, sier Jørgen Roll.

Sikkerhetsrisiko Han får støtte av daglig leder av sikkerhetsselskapet Prosec, Kenneth Isaksen, som står for sikkerheten til landets største festivaler og arrangementer.

- Det betyr at festivalene må ha langt flere vakter, og det blir også dyrere.

- Og folk kan ta med seg så mange tobakkskartonger de selv vil - og vi kan vanskelig forhindre at det blir solgt skjult inne på området, sier Isaksen.

Smuglertobakk og narkotika Men det viktigste er at det vil føre til økte salg av smuglertobakk fra salgsboder - og også mer omsetning av narkotika, hevder Prosec-lederen.

- Det er 600 festivaler i Norge, tenk på hva østeuropeiske smuglerbander får av markeder her, sier daglig leder i Hovefestivalen, Benedicte Nilsen.

Festivallederne har ikke noe imot økt kontroll av tobakkssalget, men forstår ikke hvorfor festivaler er de eneste som ikke kan selge røyk.

<strong>HELSEMINISTEREN:</strong> . Jørgen Roll i Norwegian Wood kastet seg over Jonas Gahr Støre, da han så helseministeren på Stortinget, men om det hjelper, får tida vise. Foto: Anders Grønneberg
HELSEMINISTEREN: . Jørgen Roll i Norwegian Wood kastet seg over Jonas Gahr Støre, da han så helseministeren på Stortinget, men om det hjelper, får tida vise. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Må vi kalle oss noe annet enn festival, spør Geir Oterhals i Bylarm.

Politisk støtte Stortingspolitikere Ib Thomsen (Frp) fra kulturkomiteen og Svein Harberg (H), som er folkevalgt fra Agder, der Hovefestivalen er hjemmehørende, har stor forståelse for frustrasjonen Festival-Norge føler.

- Her er det mange gode poenger fra norske festivalledere, som peker på konsekvenser som ikke er godt gjennomtenkt, sier Harberg og Thomsen.

De lover å jobbe for at også festivaler skal få lov til å søke lisens og selge tobakk. Forslaget skal behandles i løpet av våren.

Tobakksskadeloven

• Lov om vern mot tobakksskader - kalt
tobakksskadeloven - innført for 40 år siden.

• Har til formål å begrense helseskader som bruk av tobakk medfører.

• Omfatter bl.a. røykeloven, som regulerer hvor røyk kan brukes.

• Loven skal endres, slik at utssalgssteder må ha lisens.

• Forslaget går ut på at festivaler ikke får anledning til å selge røyk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer