Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nobelprisen i litteratur:

Bør forfatterne takke nei til Nobelprisen?

Det vil være urimelig å kreve. Ansvaret for bråket i Svenska Akademien hviler på andre.

VOLDTEKTSDØMT: Jean Claude Arnault, som var nært knyttet til Svenska Akademien, er dømt for voldtekt. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Scanpix.
VOLDTEKTSDØMT: Jean Claude Arnault, som var nært knyttet til Svenska Akademien, er dømt for voldtekt. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Scanpix. Vis mer
Kommentar

Verdens mest ærerike litteraturpris er liksom ikke fullt så ærerik lenger. I dag blir det kjent hvem som har vunnet Nobelprisen i litteratur, men i de sedvanlige spekulasjonene som alltid preger dagene i forkant, er det også et tydelig forbehold. Alle vet at Svenska Akademien, som kårer vinnerne, er kraftig skamfert etter å ha håndtert en av Nordens største trakasseringssaker på en særs semmer måte. Alle vet at grunnen til at det vil være to vinnere i år, var at konfliktnivået i Akademien i fjor var så høyt at det var umulig for dem å gjennomføre sin viktigste oppgave.

Nå mener Morgenbladet-kritiker Bernhard Ellefsen at årets vinnere bør takke nei til prisen. Det spørs om dette er rimelig å kreve.

Det var anklagene om trakassering og overgrep mot Jean Claude Arnault, ektemannen til Akademi-medlem Katarina Frostenson, som førte til skandalen. Arnault skal ha begått overgrep i Akademiets leiligheter og brukt makten sin som en som sto Akademiet nær, til å presse unge kvinner til å gjøre som han sa. Da Akademiens leder, Sara Danius, forsøkte å rydde opp, ble hun møtt med mistillitsforslag og tvunget til å trekke seg av en intern falanks anført av Horace Engdahl, en nær venn av Arnault. Arnault ble dømt til to års fengsel, men Engdahl sitter fremdeles i Akademien.

Engdahl har ved en rekke anledninger lagt for dagen at han ikke tar Arnault-saken tilstrekkelig alvorlig. Det er forstemmende at han kom ut av konflikten som seierherre bare ved å være stri og skamløs, og holde på sitt til demonstrasjonstogene hadde gått hjem og ingen orket å insistere på et skikkelig oppgjør lenger.

Utdelingen av årets pris bør være en anledning til å legge nytt press på Nobelstiftelsen, som har gitt Svenska Akademien ansvaret for Nobelprisen og burde kunne stille krav tilbake.

Samtidig har det stor verdi for kulturlivet, både i Norden og i verden, at det finnes en pris som Nobelprisen i litteratur og en forsamling som arbeider etter Svenska Akademiens idealer. Når det populære og salgbare tar opp stadig mer av oksygenet i offentligheten, trengs en tung pris som har kvalitet som kompromissløst kriterium, og som tar for seg litteratur fra alle verdenshjørner.

Da en idealistisk gjeng forsøkte å opprette den såkalte «nye Nobelprisen» i kjølvannet av skandalen, en som skulle være mer demokratisk forankret, valgt av bibliotekarer snarere enn elitistene i Stockholm, ble resultatet sørgelig: Forfatterskapene som ble valgt ut til en slags finale, var i stor grad hvite, vestlige, og veletablerte. Mange var svensker. Dette er den typen forfatterskap du ikke kan ha unngått å høre om hvis du er et lesende menneske, fordi de er så tydelig tilstede i den brede offentligheten. Men det at du har hørt om noen, betyr ikke at de er de beste på sitt felt.

Ingen er tjent med at en institusjon som Svenska Akademien går dukken, selv om den burde vært kraftig reformert. Det er dessuten for mye å forlange av enkeltforfattere at de skal takke nei til en pris som fremdeles betyr så mye som det Nobelprisen gjør. Ansvaret ligger på andre. Men hvis vinnerne av årets pris kunne tenke seg å si noen ord om hvordan Akademiet har skikket seg de siste årene, vil de kunne gjøre det fra verdens beste talerstol.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media