MIDT I HONNINGKRUKKA: Forfatteren Geir Pollen bor og arbeider i St. Petersburg, og gir nå ut sin 5. roman, Raskolnikovs hus. Foto: HENNING LILLEGÅRD
MIDT I HONNINGKRUKKA: Forfatteren Geir Pollen bor og arbeider i St. Petersburg, og gir nå ut sin 5. roman, Raskolnikovs hus. Foto: HENNING LILLEGÅRDVis mer

Bor i nabohuset til Raskolnikov

Les anmeldelsen av Geir Pollens siste roman.

||| - Figurene i romanen hadde alle prosjekter som var større enn de kunne realisere. De var hjemløse skikkelser, sier Geir Pollen.

Og heltene i Pollens roman er ingen hvem som helst. De er den russiske nasjonalskalden Aleksandr Pusjkin, den polske nasjonalpoeten, Adam Micjiewicz, portrettøren av det storslåtte russiske tøv, Nikolai Gogol, skildreren av sinnets dypeste irrganger, Fjodor Dostojevskij, og den store tsar, Peter den store.

I tillegg opptrer en norsk sendelektor til St. Petersburgs statsuniversitet, som underviser russiske studenter i norsk, og Rita Rodina (Rita Fedreland på norsk), som sendelektoren har et forhold til.

• Les Dagbladets anmeldelse av boka her.

Bodde i nabohuset
De har alle det til felles at de ferdes i de samme gatene i sentrum av St. Petersburg. Sendelektoren møter dem i gata der han bor. For de har alle gått der med sine ambisjoner og sin frykt.

- Da jeg skjønte hvor jeg hadde fått leilighet, sto det klart for meg at jeg ville skrive en roman med åpningssetningen; - Fra kjøkkenvinduet ser jeg Raskolnikovs hus, sier Geir Pollen. For Raskolnikov er helten i Dostojevskijs store roman, «Forbrytelse og straff», og romanhelten bodde i nabohuset til dikteren, ikke helt ulikt jeg-personen i Pollens roman, og Geir Pollen selv.

Om essayistikk
- Romanen din har lange passasjer som kan minne om en litteraturhistories fantasi, eller et essay. Er det riktig oppfattet?

- Ja, det er elementer av essayistikk, og det tar stor plass i romanen. Men det er et grep jeg alltid bruker. Alt jeg har skrevet, er faktabasert, sier Pollen.

- Bokas jeg-person er - som du selv er - sendelektor ved universitetet. Hva kan du si om ham?

- Han er en liten mann fra Norge. Han vil bort. Han skjeller ut Norge, og det norske, som han synes blir for smått, sier Pollen.

- Han skjeller blant annet ut FrP?

- Ja, og det vil gjerne si, at FrP er en skam. De appellerer til grådighet og lettvinthet, til de sletteste instinktene i mennesket. I møtet med virkeligheten i en by som St. Petersburg blir slike holdninger veldig små, sier Pollen.

Geir Pollen var i fire år en godt synlig leder i Den norske forfatterforening. Raskolnikovs hus er hans femte roman. Han studerte russisk på 1970-tallet, og gjensynet med det russiske mener han har vært en berikelse.

- Da jeg havnet her, kom jeg jo rett til honningkrukka. Jeg føler en inspirasjon av å gå rundt i St. Petersburg. Byen er et kunstverk, og jeg bor midt oppi det. Det er rart nordmenn ikke har et nærmere forhold til byen. Den er jo en del av Norden. Men den ligger jo på det demoniserte kontinent, sier Pollen.