DEBATT

Likestilling:

Bør jenter få mindre ukelønn enn gutter?

Bør vi som er foreldre gi mer ukelønn til gutter enn til jenter for å forberede barna våre på lønnsforskjellene i arbeidslivet?

LIKESTILLING: Må settes på agendaen i styremøter og ledergrupper, skriver artikkelforfatter. Foto: tsyhun / Shutterstock / NTB scanpix
LIKESTILLING: Må settes på agendaen i styremøter og ledergrupper, skriver artikkelforfatter. Foto: tsyhun / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kvinnelige ledere tjener 87,7 prosent av menns gjennomsnittlige årslønn. Det er konklusjonen etter at 2582 medlemmer i fag- og interesseorganisasjonen. Lederne besvarte spørreskjemaet i forbindelse med Norsk Ledelsesbarometer.

Jeg er pappa til to små jenter.

Bør vi som er foreldre gi mer ukelønn til gutter enn til jenter for å forberede barna våre på lønnsforskjellene i arbeidslivet? Bør mine døtre få mindre i ukelønn enn naboguttene på samme alder?

I følge Statistisk Sentralbyrå er det nesten like mange kvinner og menn i arbeidsstyrken i Norge. Det norske arbeidsmarkedet er imidlertid kjønnsdelt når det gjelder hvilke sektorer og næringer menn og kvinner jobber, og hvilke yrker de har.

I offentlig sektor er det flere kvinner enn menn. Tilsvarende er det flere menn enn kvinner i privat sektor. Litt i overkant av en av tre ledere er kvinner, mens under en fjerdedel av topplederne i Norge er kvinner.

Videre så er det langt flere kvinner som jobber deltid. Andelen sysselsatte kvinner som jobber deltid er dobbelt så stor som andelen menn som jobber deltid. Kvinner jobber altså ikke like mye som menn, og kvinner velger yrker med lavere lønnsnivå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer