DEBATT

Likestilling:

Bør jenter få mindre ukelønn enn gutter?

Bør vi som er foreldre gi mer ukelønn til gutter enn til jenter for å forberede barna våre på lønnsforskjellene i arbeidslivet?

LIKESTILLING: Må settes på agendaen i styremøter og ledergrupper, skriver artikkelforfatter. Foto: tsyhun / Shutterstock / NTB scanpix
LIKESTILLING: Må settes på agendaen i styremøter og ledergrupper, skriver artikkelforfatter. Foto: tsyhun / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kvinnelige ledere tjener 87,7 prosent av menns gjennomsnittlige årslønn. Det er konklusjonen etter at 2582 medlemmer i fag- og interesseorganisasjonen. Lederne besvarte spørreskjemaet i forbindelse med Norsk Ledelsesbarometer.

Jeg er pappa til to små jenter.

Bør vi som er foreldre gi mer ukelønn til gutter enn til jenter for å forberede barna våre på lønnsforskjellene i arbeidslivet? Bør mine døtre få mindre i ukelønn enn naboguttene på samme alder?

I følge Statistisk Sentralbyrå er det nesten like mange kvinner og menn i arbeidsstyrken i Norge. Det norske arbeidsmarkedet er imidlertid kjønnsdelt når det gjelder hvilke sektorer og næringer menn og kvinner jobber, og hvilke yrker de har.

I offentlig sektor er det flere kvinner enn menn. Tilsvarende er det flere menn enn kvinner i privat sektor. Litt i overkant av en av tre ledere er kvinner, mens under en fjerdedel av topplederne i Norge er kvinner.

Videre så er det langt flere kvinner som jobber deltid. Andelen sysselsatte kvinner som jobber deltid er dobbelt så stor som andelen menn som jobber deltid. Kvinner jobber altså ikke like mye som menn, og kvinner velger yrker med lavere lønnsnivå.

Er det egentlig da så rart at menn tjener mer enn kvinner?

Heldigvis gir ikke alle undersøkelser om lønn det samme dystre svaret som Norsk Ledelsesbarometer. Lise L. Randeberg er President i Tekna, Norges største forening for akademikere.

Da jeg stilte henne spørsmål om lønnsforskjeller så forteller hun at kvinner uten lederansvar i engineering og olje tjener 100,7 % av hva menn tjener. Her tjener altså kvinner mer enn menn.

På spørsmål om hvorfor det står bedre til for kvinnene i Tekna enn kvinnene i Lederne så svarer Sverre Simen Hov, Kommunikasjonsleder i Lederne følgende i en e-post:

”Uten at jeg kan uttale meg bombastisk på Teknas vegne har nok de en litt annen sammensetning av sine medlemmer, siden de bl.a. vel har krav om en viss utdanning for å bli medlem. Mange (men langtfra alle) av Ledernes medlemmer har ofte gått en litt annen vei før de ble ledere. I tillegg er våre medlemmer på alle ledelsesnivåer i de fleste bransjer både i offentlig og privat sektor”.

Likestilling starter i hjemmet. På forskning.no kan vi lese at kvinner med høy utdanning er dobbelt så ofte likestilt i hjemmet som kvinner med lav utdanning. Kvinner med høy utdanning finner gjerne høyt utdannede menn, som er mer innstilt på å dele likt på hjemmebane enn menn med lav utdanning.

Med dette som bakteppe kan en tolkning være at Tekna-medlemmer er mer likestilt på arbeidsplassen fordi Tekna-medlemmer i gjennomsnitt har høyere utdanning enn medlemmene i Lederne, og at de dermed også er med likestilt i hjemmet enn de 2582 medlemmer i fag- og interesseorganisasjonen Lederne som besvarte spørreskjemaet i forbindelse med Norsk Ledelsesbarometer.

Jeg mener likestilling starter i hjemmet, og at dette er et valg som hvert enkelt par skal få lov til å ta uten alt for mye innblanding fra staten eller arbeidsgiveren. Dersom parene ønsker legge til rette for at mannen skal være den som jobber mest, klatrer rasket på karrierestigen og tjener mest, så skal jeg være veldig forsiktig med å kritisere dette utenfra.

Samtidig så kan jeg som leder av en liten bedrift og investor i et lite knippe oppstartsselskaper ikke slå meg helt til ro.

Nordea har analysert nesten 11.000 børsnoterte selskaper over hele verden de siste åtte årene. Analysen viser at selskaper med en kvinnelig toppleder eller en kvinnelig styreleder jevnt over har oppnådd en årlig avkastning på 25 prosent siden 2009, som er over dobbelt så mye som verdensindeksens (MSCI World Index) 11 prosent.

”Hadde du investert i et selskap med en kvinne ved roret, ville du ha fått en høyere avkastning enn markedet, sier Robert Næss, porteføljeforvalteren i Nordea som gjennomførte studien i en pressemelding.”

Det kan være mange årsaker til at selskap med kvinnelig toppleder eller styreleder i gjennomsnitt gjør de bedre enn selskap med mannlige toppledere.

Uansett årsak, så tenker jeg at undersøkelsen bør være en motivasjon for igjen å sette likestilling på agendaen i styremøter og ledergrupper. Rett og slett fordi det er de selskapene som legger best til rette for karrierestigen til både kvinner og menn som oppnår de beste økonomiske resultatene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer