Bør kanskje få eldes i fred?

Mikke Mus fyller 80 år i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - På en måte begynte det egentlig med en kanin, kalt Oswald the Lucky Rabbit, forteller Gunnar Strøm.

Han er førsteamanuensis i film og fjernsyn ved Høgskulen i Volda og forfatter av  «Alt på grunn av ei lita mus - En introduksjon til Walt Disneys animerte univers».

I dag fyller Mikke Mus 80 år. Eller, han gjør egentlig ikke det, skal Strøm snart fortelle oss. Men først: 

- Oswald the Lucky Rabbit ble utviklet av Disney for distributøren Charles Mintz. Men i 1927 skjer noe fatalt - på grunn av en kontrakt som var elendig opphavsrettsmessig mistet Walt Disney kontrollen over Oswald. Det er sagt at det var den siste økonomiske tabben Disney noensinne gjorde, forteller Gunnar Strøm.

Tar av med «Steamboat»Etter krangelen med Charles Mintz startet Walt Disney opp nye Disney Studios, blant annet sammen med animatøren Ub Iwerks. Det var de to som var hovedansvarlige for utviklingen av Mikke Mus, eller Mortimer Mouse som han først het.

To Mikke Mus-filmer ble produsert i begynnelsen av 1928. Men først 18. november samme år kom milepælen: «Steamboat Willie».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer