Bør kanskje få eldes i fred?

Mikke Mus fyller 80 år i dag.

(Dagbladet.no): - På en måte begynte det egentlig med en kanin, kalt Oswald the Lucky Rabbit, forteller Gunnar Strøm.

Han er førsteamanuensis i film og fjernsyn ved Høgskulen i Volda og forfatter av  «Alt på grunn av ei lita mus - En introduksjon til Walt Disneys animerte univers».

I dag fyller Mikke Mus 80 år. Eller, han gjør egentlig ikke det, skal Strøm snart fortelle oss. Men først: 

- Oswald the Lucky Rabbit ble utviklet av Disney for distributøren Charles Mintz. Men i 1927 skjer noe fatalt - på grunn av en kontrakt som var elendig opphavsrettsmessig mistet Walt Disney kontrollen over Oswald. Det er sagt at det var den siste økonomiske tabben Disney noensinne gjorde, forteller Gunnar Strøm.

Tar av med «Steamboat»
Etter krangelen med Charles Mintz startet Walt Disney opp nye Disney Studios, blant annet sammen med animatøren Ub Iwerks. Det var de to som var hovedansvarlige for utviklingen av Mikke Mus, eller Mortimer Mouse som han først het.

To Mikke Mus-filmer ble produsert i begynnelsen av 1928. Men først 18. november samme år kom milepælen: «Steamboat Willie».

- At man feirer 18. november som Mikkes fødselsdag er ikke så rart. Det er med «Steamboat Willie» at Mikke får et navn, og det er den første tegnefilmen med synkronisert lyd, sier Strøm.

- Og så tar det av?

- Ja, nå har på en måte Mikke banet vei for den moderne tegnefilmen. De neste årene blir det laget flere titalls frodige, flotte tegnefilmer som får lite eksponering i dag, forteller Disney-eksperten.

Var mer brutal
For mange står Disney-konsernet som selve symbolet på den moderne kulturkapitalismen, og Walt Disney var ikke sen om å melke Mikke-merkevaren kraftig.

GAMMEL GRIS: Mikke med det nye Disney-ikonet Miley Cyrus.
GAMMEL GRIS: Mikke med det nye Disney-ikonet Miley Cyrus. Vis mer

- Joda, man var tidlig med å utnytte lisensproduksjon av alt fra leketøy til sengetøy. De var ikke de første som gjorde dette, det skjedde allerede med Felix the Cat. Men Disney tar enorm kontroll over merkevarene sine. Det skal ikke veldig mye mer til enn at du tegner et par svarte sirkler som likner litt på Mikke-ører før de kommer løpende med et søksmål.

- For meg som først og fremst kjenner ham via tegneseriene er Mikke kanskje en litt kjedelig figur - litt for moralsk og ordentlig?

- I Norge er vi først og fremst opptatt av Donald, på grunn av tegneseriens sterke posisjon. Og tegneserieversjonen av Mikke er i bunn og grunn en veldig politisk korrekt detektiv. Men Floyd Gottfredsons Mikke fra avisstripene og den versjonen vi kjenner fra de tidligere filmene kunne faktisk være en ordentlig rabagast.

- For eksempel er den en scene i «Steamboat Willie» som ble klippet bort, som viser en mer brutal Mikke. Det var en annen figur enn det Disney-konsernet etter hvert ville vise fram.

En beskjeden rolle
På begynnelsen av 50-tallet hadde Disney bygget opp Mickey Mouse Club, en egen fornøyelsespark og Mikke eksisterte som figur i en rekke ulike medier.

Men så begynte arbeidsledigheten så smått å melde seg. Langbein og Donald Duck overtok som barnas foretrukne karakterer, mens Mikke forsvant mer og mer.

- Mikke Mus spiller egentlig en veldig beskjeden rolle i moderne populærkultur. Nå er han mer berømt som et symbol på Disney-konsernet enn noe annet. De tidlige tegnefilmene fikk en statusheving i og med dvd-revolusjonen, da de kom i relativt eksklusive utgaver, men han er ingen vital figur nå. 

- Hva med framtida for Mikke Mus?

- Selv håper jeg egentlig å slippe å se mange nye filmer - Mikke Mus var definitivt best i ungdommen. Jeg ønsker ham gratulerer med dagen, og håper han får eldes i fred, sier Gunnar Strøm.

ET IKON: Mikke er et av verdens mest kjente populærkulturelle ikoner. Her i form av et Andy Warhol-litografi.
ET IKON: Mikke er et av verdens mest kjente populærkulturelle ikoner. Her i form av et Andy Warhol-litografi. Vis mer