DEBATT

Vil forby demonstrasjoner med «rasistisk budskap»:

Bør kastes i søppelbøtta

Det er oppsiktsvekkende og skremmende at partiene vil forby meningene de ønsker å bekjempe.

LISSEPASNING: Forbud mot rasistiske ytringer kan gjøre de organiserte rasistene til martyrer i kampen for ytringsfrihet. Det er også en lissepasning til innvandringsfiendtlige partier, som umiddelbart vil kaste seg ut i en heltemodig kamp for ytringsfriheten, skriver innsenderen. Bilde fra Den nordiske motstandsbevegelsen som høsten 2018 fikk holde torgmøte i Fredrikstad.
Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
LISSEPASNING: Forbud mot rasistiske ytringer kan gjøre de organiserte rasistene til martyrer i kampen for ytringsfrihet. Det er også en lissepasning til innvandringsfiendtlige partier, som umiddelbart vil kaste seg ut i en heltemodig kamp for ytringsfriheten, skriver innsenderen. Bilde fra Den nordiske motstandsbevegelsen som høsten 2018 fikk holde torgmøte i Fredrikstad. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er veldig bra at partier fra venstresida i Trondheim tar diskriminering og rasisme på alvor, og fremmer forslag om å erklære byen som antirasistisk sone. De siste ukenes vitnesbyrd fra mange som har kjent fremmedfiendtlige holdninger på kroppen, viser at dette temaet krever oppmerksomhet og strid, ikke bare 17. mai-taler der vi klapper oss selv på hodet for at vi er så snille og tolerante i dette landet.

Likevel er det oppsiktsvekkende og skremmende at de samme partiene vil forby meningene de ønsker å bekjempe.

Mona Berger fra SV og hennes allierte, foreslår dette vedtaket: «Bystyret ber kommunedirektøren gå i dialog med politiet med den hensikt å kunne forby grupper, partier og organisasjoner å benytte kommunal grunn til markeringer med et rasistisk budskap.»

Med andre ord: De politiske myndighetene skal forhåndssensurere ytringer de anser som «rasistiske». De skal sette politiets voldsmakt inn for å undertrykke slike ytringer så de ikke kan forekomme på «kommunal grunn».

Hvorfor er dette ingen god idé?

1. Forslaget innskrenker ytringsfriheten og forsamlingsfriheten, to forutsetninger for demokrati som venstresida og arbeiderbevegelsen har kjempet for i snart 200 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer