Bør man skyte pianisten eller la ham være i fred?

Regissøren Francois Truffaut dyrket amerikansk pulp fiction.

KULTFILM: Musikeren og sangeren Charles Aznavouz spiller hovedrollen i «Tirez sur le pianiste» (Skyt pianisten!), her sammen med Nicole Berger. Filmen kommer ut på DVD i Norge denne uka.
KULTFILM: Musikeren og sangeren Charles Aznavouz spiller hovedrollen i «Tirez sur le pianiste» (Skyt pianisten!), her sammen med Nicole Berger. Filmen kommer ut på DVD i Norge denne uka. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Både Oscar Wilde og Mark Twain støtte på uttrykket «Ikke skyt pianisten, han gjør så godt han kan» mens de reiste omkring i det ville vesten. Det betyr omtrent noe slikt som at man ikke skal skyte budbringeren, selv om han har dårlige nyheter. I 1973 lød tittelen på et album av Elton John «Dont Shoot Me, I'm Only The Piano Player». Men da var uttrykket allerede godt kjent.

Francois Truffaut kalte sin andre film for «Tirez sur le pianiste» (1960), skyt pianisten. Den var basert på romanen «Down There» (1956) av forfatteren David Goodis. Boka handler om en konsertpianist som er falt fra de store høyder og endt opp som pianist på en dansekafé, der han får noen skyteglade gangstere i hælene.

I disse dager kommer filmen ut på DVD i Norge. Truffaut var en av mange franske filmskapere og forfattere som var opptatt av amerikanske pulpforfattere. Mange av dem ble utgitt i den klassiske Serie Noire etter krigen.

En av disse var David Goodis (1917-1967), som utga 18 romaner. De fleste av dem kom ut direkte i pocket. Noen av dem ble filmet. Goodis fikk en viss kontakt med Hollywood etter at boka «Dark Passage» ble en av flere Hollywood-suksesser med Humphrey Bogart og Laureen Bacall.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer