Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Revidert nasjonalbudsjett:

Bør møtes med skepsis

Regjeringens historie om den økonomiske politikken er ikke nødvendigvis så rosenrød som de skal ha det til. 

La frem RNB: Finansminister Siv Jensen.
La frem RNB: Finansminister Siv Jensen. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går la finansminister Siv Jensen frem regjeringens siste økonomiske kursjustering for inneværende stortingsperiode: det reviderte nasjonalbudsjettet (RNB). Der kunne vi lese om mindre oljepengebruk, økte inntekter fra skatt og Statkraft, samt reduserte utgifter til folketrygd og asylankomster.

Norge går tilsynelatende bedre enn tidligere. «Det verste er bak oss, men vi har fortsatt litt igjen», sa Jensen da hun la frem det reviderte budsjettet.

For en regjering som de siste fire årene er blitt presset hardt av oppsosisjonen og økonomiske fagmiljøer på høy arbeidsledighet, rekordstor oljepengebruk og lite vekstfremmende skattelettelser, var dette gode nyheter. En Høyre-ledet regjering med «ansvarlighet» som en kjerneverdi, er avhengig av at pilene peker oppover før velgerne går til urnene i september.

Før valgkampen gir derfor RNB Solberg og Jensen et nødvendig pusterom. Når regjeringen blir angrepet for uansvarlig oljepengebruk, kan de svare at de ved behov fører en ekspansiv finanspolitikk, men at de kutter i oljepengebruken når de kan. Når de blir angrepet for den høye arbeidsledigheten, kan de vise til at prognosene ser mer lovende ut enn før. «Regjeringens politikk fungerer», sa Jensen.

Slikt spinn bør imidlertid møtes med dyp skepsis. Selv om oljepengebruken i 2017 reduseres med 4,7 milliarder kroner, og selv om arbeidsledigheten faller, er ikke dette nødvendigvis tegn på en friskmeldt økonomi. Ei heller på god politikk.

Som sentralbanksjef Øystein Olsen påpekte i et intervju med NRK i februar: «Nivået på bruk av oljepenger har nådd åtte prosent av verdiskapingen for Fastlands-Norge». Fem milliarder fra eller til er av symbolsk karakter. Om lag en femtedel av statens utgifter vil i år dekkes av oljepenger. Regjeringen har i fire år festet hardt med fremtidige generasjoners sparepenger. Dette kuttet endrer ikke på det.

Arbeidsledighetstallene er heller ikke så lystige som regjeringen skal ha det til. De sesongjusterte tallene i SSBs arbeidskraftsundersøkelse viser en ledighetsnedgang fra 4,7 til 4,3 prosent. Det er små endringer, fra en undersøkelse med feilmarginer. Samtidig ligger sysselsettingsandelen i ro på et skremmende lavt nivå, og har knapt rørt seg siden november.

Selv om det er positive elementer å ta med seg fra årets reviderte nasjonalbudsjett, er det nok bare regjeringens kommunikasjonsavdeling som spretter champagnen.