Bør MTV Nordic skifte navn til MTV Sweden?

Tor Endresen, musiker: - MTV var veldig bra til å begynne med. Men jeg ser ikke så mye på det nå lenger. Det har nok litt å gjøre med at jeg er blitt eldre, og MTV yngre. Det finnes andre musikk-kanaler som er roligere. Musikken er jo tøff den, men det er så grådig mange bilder i sekundet. Det blir som å se lysbilder i hurtig tempo, og det synes jeg tar oppmerksomheten vekk fra musikken. Jeg så veldig, veldig mye på MTV de første åra. Ungene mine ser på det.Det jeg husker best med MTV er at de var så ekspert på de utrolig fantasifulle logoene, og det at vi fikk presentert musikk med bilde. Men på den tida var det mye mer samstemt enn det er nå.

Casino Steel: - Jeg og Gary ... vi ble jo vist den dagen MTV var ti dager gammel. Da var vi på intervju, og det var jo gøy. Det var før videoene kom, omtrent. MTV var lite når det begynte, men det spredte seg raskt. Alle syntes det var fantastisk. Men det var jo ikke så mange som hadde videoer ennå.- Hva betydde det for dere å bli eksponert på MTV?- Det betydde alt. Alt.

Lars Larssen Neumann, Multicyde: - MTV har spilt oss en del, og da får man raskt et veldig godt forhold til dem. Ellers har jeg vokst opp med MTV. Det er ikke for ingenting at man kaller det for MTV-kulturen. Kanalen har hatt stor innflytelse og påvirkning på ungdom, og vil fortsette å ha det framover. MTV er omtrent det eneste alternativet for å få spredt musikken. Det er rett og slett supert at noen startet MTV. - MTV Nordic er jo litt svenskdominert. De driter i å sende norsk hvis de kan, og putter på svensk hvis de kan. Tror vi fikk litt goodwill fordi vi lå som nummer én i Norge. Det blir nærmest en sånn pressgreie, da kan de liksom ikke la være. - Da jeg vokste opp, hadde vi ikke kabel, fordi «TV-titting kunne gå ut over skolearbeidet». Det medførte selvfølgelig at jeg switcha til MTV med en gang jeg fikk sjansen. Alle kompisene mine hadde kabel, og det ble ikke noe særlig lekselesing på dem. MTV har alltid vært en positiv greie. De har alltid spilt kuul musikk.

Finn Kalvik, musiker: - He-he, det er lenge siden min generasjon så på MTV. Er det ikke det, da?Det var jo på den tida Bruce Hornby, Eagles ... alle de store var med. Nå er det vel mer en fjortiskanal, for en annen generasjon. Jeg er jo musiker og reiser mye, så når jeg er på hotellet, zapper jeg jo innom. Hvis de spiller U2, ser jeg på. Gikk faktisk ut og kjøpte U2-skiva etter at jeg så Bono og The Edge i en video på MTV, så kanalen har sin misjon ennå. Men når det bare er prat og silikon, gidder jeg ikke.

Eivind Rølles, markedssjef EMI: - Jeg ser på MTV både hjemme og på jobb. Uten MTV hadde vi vært avhengig av NRK, og det ville vært helt håpløst. I 1984 satt jeg i timevis og ventet på gjennombruddslåta til World Party. Michael Jacksons videoer har jeg også et spesielt forhold til. På MTV Nordic spilles det altfor lite norsk musikk, og det er også synd for oss nordmenn at så få har tilgang til kanalen. Det blir litt som vårt forhold til EU: helt uten innflytelse.

Lage Fosheim,Universal: - MTV er dritbra, rett og slett. Det har vært mange kvelder hvor den kanalen har vært en god trøst! Ellers er jeg gammel Peter Gabriel-fan, og hans «Sledgehammer» var jo skremmende bra. Det samme gjelder Michael Jackson, og a-ha ble jo spilt masse på MTV. Det er mye bra på MTV Nordic også, men jeg ønsker meg selvfølgelig mer norsk musikk der.

Unni Wilhelmsen: - Jeg har faktisk ikke tv, men jeg hadde et kult forhold til MTV da den kom på 80-tallet. Særlig likte jeg en av Talk Talks glimrende videoer, og har faktisk kjøpt alle deres plater siden. Dessuten har jeg jo plukket opp litt engelsk ved å se på MTV. Kanalens egne logoer mellom videoene husker jeg som skikkelig kreative. Jeg vet ikke hva MTV er i dag, men den hadde i hvert fall integritet før.

Vibeke Saugestad: - Nei, jeg ser ikke så ofte på MTV, og jeg så mer på kanalen før. MTV er i dag mest for «kidsa», det er veldig sjelden det spilles god rock. I så fall er det i «Alternative Nation», som sendes midt på natta. Å ha på MTV nå blir mer et forstyrrelsesmoment enn noe annet. For å finne noe bra der i dag må man enten være veldig heldig eller veldig tålmodig. Man skal ikke være for smal i musikksmaken som MTV-seer. Men jeg har sett The Hives der noen ganger i det siste. Da blir jeg glad. I det hele tatt spilles det mye svensk musikk.- Norsk musikk, da?- Det er kanskje lettere nå enn før for norske artister å få spilt musikken sin på MTV, siden det er blitt en nordisk kanal. Samtidig er det færre utstillingsvinduer for musikkvideoer nå. Først må man selge bra, og så lage en video. Det er ikke sikkert det lønner seg.Bandet Weld, som Saugestad var vokalist i, fikk låta «Walk All Over Me» spilt på MTV i 1996. På yndlingsprogrammet «Alternative Nation», selvsagt.

Tommy Tee, artist, Tee Productions: - Kanalen er ikke noe for meg, og jeg har ikke lyst til å si noe om den. Jo, forresten ... jeg vil si noe om den nordiske delen, MTV Nordic. Den burde de heller kalle for MTV Sweden, Det er jo helt umulig for andre enn svensker å komme med der. Hvis du da ikke heter Lene Marlin og selger i bøtter og spann på forhånd. Har forsøkt å få spilt noen av mine artister der, men jeg får jo ikke møte dem engang. De er ikke veldig interessert med mindre du har en markedsføringsplan for det svenske markedet i baklomma.

Ole Evenrud, musikkprodusent, Hitsville: - Jeg er ingen slave av MTV, men ser på det innimellom. Jeg setter pris på kanalen, den er en fin jukeboks. Men om norsk kulturliv har så stort utbytte av den, stiller jeg meg tvilende til. I Norge har MTV dårlig dekning. Derfor blir det ikke satset på norske artister der.- Har kanalen vært negativ eller positiv for musikkbransjen?- Både - og. Det er vanskelig å slå gjennom hvis man ikke har en video på MTV. Samtidig koster det ofte mer å lage en bra video enn det koster å spille inn ei hel plate. MTV stiller høye tekniske krav til videoene de sender.

Åge Aleksandersen, artist: - Ja. Jeg ser på MTV. Jeg lever i en skylapp-fri verden og henter gjerne impulser fra kanalen også. Men nå har det blitt så mye musikk overalt og så mange kanaler som sender musikk. Den enestående rollen som MTV en gang hadde, har forandret seg.- Kanalen har gjort veldig mye positivt for musikkindustrien. Jeg syns de har vært flinke til også å sende det som ikke bare er listeorientert.- Den beste videoen ?- a-ha's «Take on me». Den var så voldsomt til stede da den kom. Flott sang, fra Norge, nyskapende og alt det der.