DEBATT

Debatt: «Ways of seeing»

Bør Staten betale for at huset til Wara filmes?

Kritikken mot Black Box etter deres forestilling «Ways of seeing», gikk på om de skulle motta statlig støtte. Det er ikke det samme som å true ytringsfriheten eller utøve sensur.

TRUSSEL: Natt til torsdag ble huset og bilen til justisminister Tor Mikkel Wara tagget med ordet «rasist» og tegningen av et hakekors. I tillegg hang en hyssing ut av bensintanken på bilen. Fredag møtte han pressen på statsministerens kontor. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Black Box holdt årets mest omtalte forestilling, til tross for at bare noen få så den. Forestillingen handlet om rasisme, og hadde et innslag der huset til justisminister Wara ble filmet. I kjølvannet har noen tagget «rasisit» på husveggen.

Dagbladet forsvarte stykket på lederplass 28. desember, men det er usikkert hva de forsvarte. Ingen nektet Black Box å holde forestillingen. Kritikken gikk på om de skulle motta statlig støtte. Det er ikke det samme som å true ytringsfriheten eller utøve sensur.

Black Box får støtte for å drive kunstnerisk virksomhet, noe ikke alle kunstscener og uttrykk får. Vurderingen bygger på kunstnerisk verdi, nytte for folket og bidrag til samfunnet.

Vårt samfunn sliter med økt polarisering i debatter, at partene ikke snakker sammen. Det gir grobunn for ekstreme meninger, som kan bli en trussel mot fellesskapet. Dette ønsker Staten å motvirke.

Black Box skaper nettopp polarisering. Hva filmingen av Waras private hus skal bidra med i debatten om innvandring, annet enn økt hat, er vanskelig å se. Black Box viste oss ikke hvem Wara er, de ga oss en figur vi kunne mislike. Det er lov, men gir ingen rett til penger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer