Bør Steve se etter ny jobb?

Ingen god uke for Microsoft-sjefen.

(Dagbladet.no): 2008 har ikke vært Steve Ballmers år så langt. Da nyheten kom denne uka om at selskapet trakk budet på Yahoo, førte det ikke bare til spekulasjoner om Yahoos usikre framtid.

Også framtida til Microsoft-sjefen ble trukket i tvil av enkelte.

Ballmer har vært den store drivkraften bak forsøket på å kjøpe Yahoo. Han har forfulgt muligheten i en grad enkelte analytikere har karakterisert som «desperat».

IKKE UTEN GRUNN, for så vidt.

I en tid da PC-basert programvare blir mindre viktig og en stadig større andel av pengestrømmen i IT-industrien flytter seg til nye forretningsmodeller på nettet, trenger Microsoft en sterk partner for å angripe Googles dominans i det meget lukrative markedet for nettannonser. Det er her Google bygger muskler til å konkurrere mot Microsoft også på andre områder.

Det er fortsatt en viss usikkerhet knyttet til om det likevel kan bli et Yahoo-oppkjøp - det finnes dem som mener at de to selskapene trenger hverandre.

Men om oppkjøpsforsøket går i vasken, vil det være et betydelig prestisjenederlag for Ballmer. Noen mener sågar det kan være bestemmende for hans framtid i selskapet.

YAHOO-AVTALEN er ikke Ballmers eneste hodepine. Selv om Bill Gates i Tokyo i går hevdet at Windows Vista er en suksess med 140 millioner solgte kopier, har Microsofts operativsystem fått mye juling den siste tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SITTER HAN TRYGT? Microsoft-sjef Steve Ballmer la mye i prestisje i det mislykkede forsøket på å kjøpe Yahoo. Har han det som skal til for å styre selskapet inn på en ny kurs? Foto: SCANPIX
SITTER HAN TRYGT? Microsoft-sjef Steve Ballmer la mye i prestisje i det mislykkede forsøket på å kjøpe Yahoo. Har han det som skal til for å styre selskapet inn på en ny kurs? Foto: SCANPIX Vis mer

Verst var rapporten fra det anerkjente konsulentselskapet Gartner, der analytikerne Michael Silver og Neil MacDonald slår fast at Windows er i ferd med å kollapse under sin egen vekt. Kodebasen er så enorm at feilretting, oppgradering og videreutvikling tar alt for lang tid, og Vista er dessuten for tungt å kjøre på svært mange vanlige PCer.

Skal Windows fortsatt være relevant, kreves radikale endringer, fastslo Gartner. Microsoft er et selskap med mange kvaliteter, men evnen til radikal endring kan knapt sies å ha vært blant de mest framtredende.

Kritikken fikk Ballmer selv til å uttale at Vista er et uferdig produkt. Det ligger for så vidt i naturen til all programvare at den er under utvikling. Men at den første store oppgraderingen av Windows på fem år fortsatt er en byggeplass, mer enn et år etter den sterkt forsinkede lanseringen, er ikke bra for Microsoft. Dermed er det heller ikke bra for Ballmers anseelse i selskapets styre.

140 MILLIONER solgte Vista-kopier kan høres mye ut, og WIndows-dominansen på verdens PCer fortsatt formidabel. Men det er likevel et faktum at Windows taper markedsandeler. I forbrukermarkedet er både Linux og Apples Mac OS X i kraftig vekst. Sistnevnte har nylig passert 21 prosents markedsandel i USA, etter å ha ligget på et lite, ensifret antall prosent i 20 år.

Slike skift i markedet merkes, også hos giganten i Redmond, Washington. Men Microsoft er ikke et selskap som dumper toppsjefer i tide og utide. Ballmer kan sitte i mange år til, men da må han vise mer enn han til nå har gjort av evner til å stake ut en ny kurs for selskapet. Det skal nok mer til enn bisarre danseforestillinger for å roe ned et utålmodig styre.

Bør Steve se etter ny jobb?