Helgekommentaren fra Aksel Braanen Sterri:

Bør vi tillate abort når barnet er levedyktig?

Vi kommer ikke utenom det.

FLU HARTBERG
FLU HARTBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene er det blåst nytt liv i abortdebatten. Sentralstyret i AUF og Unge Venstre-leder Sondre Hansmark vil øke kvinners selvbestemmelse ved å utvide abortgrensen og avvikle nemdene, som i dag avgjør om kvinner har god nok grunn til å få innvilget abort mellom uke 12 og uke 23. Mens AUF ønsker selvbestemt abort inntil uke 18 foreslår Hansmark å sette grensen ved uke 24, etter modell fra Storbritannia.

Det som gjør Hansmarks forslag uhyre kontroversielt er at barn som blir født i uke 24 kan overleve, noen ganger uten varige men, og aborter i uke 24 innebærer fødsel. Hvis barnet lever når det kommer ut, bør legene la barnet dø eller bør de gjøre det de kan for å sørge for at det overlever, selv om foreldrene ønsker abort?

Når barnet er utenfor mors mage, virker det som om det primære argumentet for abort, nemlig kvinnens rett til å bestemme over sin egen kropp, ikke kan anvendes. Da er det naturlig å tenke at hensynet til barnet bør komme først. Dette begrunner trolig hvorfor kvinner ikke får innvilget abort etter uke 23 i dag.

Det kan virke som en rimelig konklusjon, men den hviler på en urimelig antakelse om at den teknologiske utviklingen stopper her. Trolig vil vi etter hvert kunne redde for tidlig fødte barn på enda tidligere tidspunkt, og muligens vil fostre kunne overleve i kunstige livmorer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer