Borat blir jødisk 60-tallsaktivist

Ble dratt til av The Who-gitarist.

(Dagbladet.no): Det er bare noen dager siden komikeren Sasha Baron Cohen annonserte at han aldri mer vil spille karakterene Ali G og Borat.

Nå ser det ut til at briten kommer til å gå i en mer seriøs retning, ved å takke ja å spille den jødiske hippielegenden Abbie Hoffman i Steven Spielbergs «The Trial of the Chicago 7».

Slått av Townshend

Aaron Sorkin - mannen bak «Presidenten» og «Studio 60 On the Sunset Strip» - har stått for manuset til filmen, som etter planen skal starte innspilling i mars.

Abbie Hoffman er en av 60- og 70-tallets mest omdiskuterte politiske aktivister. Han ble blant annet kjent for å ha stormet scenen under The Whos konsert på Woodstock-festivalen i 1969 for å holde en appell - noe Pete Townshend mislikte så sterkt at han skal ha dratt til Hoffman med gitaren.

«The Trial of the Chicago 7» omhandler rettssaken etter opptøyene på demokratenes landsmøte i Chicago i 1968.

Fem personer - inkludert Hoffman - ble dømt til fengsel i fem år for å ha planlagt bråket, og rettssaken utviklet seg til et mediesirkus.

Gjorde narr

BORAT ER DØD: Nå kaster Sasha Baron Cohen seg over andre og mer alvorlige skuespiller-oppgaver. Foto: SCANPIX/AP
BORAT ER DØD: Nå kaster Sasha Baron Cohen seg over andre og mer alvorlige skuespiller-oppgaver. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Ved én anledning ankom for eksempel Hoffman rettssalen i dommerkappe, og han viste til stadighet en manglende respekt for det amerikanske rettsvesenet.

Særlig gikk det ut over dommeren, Julius Hoffman.

- Du er en skam for jødene. Du ville gjort bedre nytte for Hitler, sa aktivist-Hoffman henvendt til sin navnebror. Da dommen ble avsagt, foreslo Hoffman at dommeren skulle ta mer lsd.

Medieoppslagene gjorde Hoffman til en helt i visse hippiekretser, men at han også fikk mange fiender viser dette radioprogrammet fra 1969:

Bruno kommer?

Abbie Hoffman begikk selvmord i 1989, og dette vil ikke bli første gang han blir portrettert på film.

En karakter basert på Hoffman er for eksempel med i protestmarsj-scenen ved Washington Monument i «Forrest Gump».

Sasha Baron Cohen er for tiden aktuell i «Sweeney Todd», og han holder også døren på gløtt for at det blir en filmatisering av karakteren Bruno - en østerriksk, homofil moteguru.

ABBIE HOFFMAN: Musikken kommer aldri til å bli så bra, sexen kommer aldri til å bli så fri, dopet kommer aldri til å bli så billig», har aktivisten sagt om tiåret da han ble kjent.