Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Borat ødela livet mitt

Dharma Arthur (50) sier hun ble arbeidsløs og deprimert etter Borats besøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Ifjor jobbet Arthur som produsent ved WAPT-TV i Jackson, Mississippi. Nå skriver hun i et brev til Newsweek at et besøk fra Borat kostet henne jobben.

12. juli i fjor fikk stasjonens morgensending besøk av Borat Sagdiyev, uvitende om at den kasakhstanske journalisten er en av komikeren Sacha Baron Cohens rollefigurer.

Kom tilbake

Under direktesendingen klokken 06 om morgenen overrumplet Borat ankermannen Brad McMullan med å si at han måtte gå og urinere, før han tilbød McMullan å dele søsteren sin med ham. Kanalen forsøkte desperat å kutte til reklame, men fikk tekniske problemer. Da kanalen omsider klarte å gå til reklamepause, ble Borat kastet ut av studioet av en assistent.

- Hun tok ham rett ut av studioet, men han gikk rett inn igjen, sier Arthur til AP.

Borat bryter deretter inn i værmeldingen med å omfavne meteorologen Ken Johnson.

Ifølge Arthur gjør han også andre «vanvittige» ting, som å flytte hodet ut av TV-bildet under sendingen(!).

Suksess

AUSTRALSK PREMIERE: Sacha Baron Cohen alias Borat i Sydney etter at hans film hadde premiere i Australia i helgen. Foto: SCANPIX/REUTERS
AUSTRALSK PREMIERE: Sacha Baron Cohen alias Borat i Sydney etter at hans film hadde premiere i Australia i helgen. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Morgensendingen er nå en av scenene i filmen Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, som under åpningshelgen i USA spilte inn 26,4 millioner dollar.

Den tidligere produsenten Arthur bor nå hos faren sin i Florida.

I brevet til Newsweek omtaler hun seg om «et av Cohens mange ofre».

- På grunn av ham mistet sjefen min tiltro til mine evner og overprøvde alt jeg gjorde etterpå, skriver hun.

- Jeg gikk inn i en spiral av depresjon, og før jeg kom meg på bena igjen, ble jeg fritatt fra arbeidskontrakten. Det tok meg tre måneder å finne en annen jobb, og jeg har nå tusener av dollar i gjeld og kjemper for å beholde huset mitt.

- Opprørende

Fox News har forsøkt å få en kommentar fra ankermannen McMullan og Dharma Arthur. Ingen dem har svart på henvendelsen.

- Det er opprørende at en mann som gjør så mye skade blir hyllet som et komisk geni. Tenk på alle andre mennesker som trolig har fått sparken på grunn av hans sprell, skriver Arthur. Hun skriver også at hun ikke vil saksøke Cohen, men ønsker seg en unnskyldning.

image: - Borat ødela livet mitt

Ikke overraskende slaktet WAPTs egen anmelder filmen.

- I traileren for filmen, ber Cohen folk om å se filmen. Hvis ikke blir han henrettet. Jeg sier la hodet hans rulle, mener filmanmelder Anita Modak-Truran ved den uheldige stasjonen.

Søksmål

Tidligere har kasakhstanske myndigheter kritisert filmen for å skape et feilaktig inntrykk av landets innbyggere som pedofile koneplagere med en viss forkjærlighet for prostituerte, gjæret hesteurin og jakt på hunder.

I helgen ble det kjent at også amerikanere mener seg feilaktig fremstilt i filmen, da to studenter som medvirker i filmen gikk til sak mot 20th Century Fox og produksjonselskapet. Ifølge søksmålet ble de oppsøkt på sin lokale kro av filmteamet, tatt med til en bar og sjenket alkohol før de ble bedt om å signere filmkontrakten.

Flere søksmål

Også andre «ofre» vurderer nå søksmål.

ABC News og Associated Press har snakket med flere amerikanere i filmen.

image: - Borat ødela livet mitt

Humorlæreren Pat Haggerty sier til AP at han skjønte at noe var galt da han forsøkte å lære Borat amerikansk humor. Borat svarte med elleville historier fra Kazakhstan og dårlige vitser om funksjonshemmede.

- For hvert minutt som gikk, tenkte jeg at dette ikke kunne være virkelig, sier Hagerty som likevel likte filmen og sier at Cohen bare har brukt sin ytringsfrihet.

Kjørelæreren Michael Psenicska i Baltimore mener imidlertid at han satte livet på spill ved å gå inn i bilen med Borat, som blant annet kjørte på feil side av veien. Han sier han nå har kontaktet advokat, men at han håper å løse saken utenfor retten.

- Jeg så 150 dollar og undertegnet. Jeg tenkte ikke over det, for jeg trodde jeg underskrev på en dokumentarfilm, sier Psenicska til ABC News.

Bilselgeren Jim Sell(!) sier at han ble blendet av 150 dollar i cash, da han undertegnet kontrakten fra filmselskapet.

- De la 150 dollar foran meg sammen med kontrakten, sier bilselgeren som nå frykter at hans ry som bilselger står på spill.

Etikettelærerinnen Kathie Martin sier hun ble mildt sagt sjokkert da Borat under middagen viste frem nakenbilder av sin sønn og snakket hvor vidunderlig slaveri var.

- Det var umulig å vite at vi var lurt inn i et barnslig sprell som nå har fått voksengrense på kino. Da vi forstod det, hadde vi allerede undertegnet kontrakten der det heter at vi ikke kan saksøke, sier Martin.

PS! Fredag er det norsk premiere på filmen.

SJOKKET: Ankermannen Brad McMullan ble tydlig sjokket da Borat på direktesendt TV tilbød ham søsteren sin.
Hele Norges coronakart