Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Borat slapp ikke inn til Bush

Truer med å bombe Usbekistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sacha Baron Cohen er aktuell med langfilmen om den liksom-kasakhstanske tv-reporteren Borat.

I går forsøkte han å komme seg inn i Det hvite hus, for å invitere «Premier George Walter Bush» til en forhåndsvisning av «Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan».

Ifølge nyhetsbyrået hadde han også forsøkt å få med seg O.J. Simpson, «Mel Gibsons» og andre spesielt inviterte.

Kasakhstan informerer

Borat-stuntet sammenfaller med besøket til den kasakhstanske presidenten Nursultan Nazarbayev, som etter planen skal etter møte Bush i dag.

Kasakhstanske myndigheter lar seg ikke underholde av Borat, og har nå lansert en stor informasjonskampanje i USA, der målet er å overbevise amerikanerne om at kvinner selvsagt får lov til å sitte inne i bussen, og at homofile ikke trenger å ha på seg blå hatter.

Borat mener imidlertid at informasjonskampanjen i virkeligheten er en svertekampanje - iscenesatt av Kasakhstans naboland Usbekistan.

- Hvis det skjer én gang til at Usbekistan sier at vi ikke drikker gjæret hesteurin, ikke gir dødsstraff for å bake bagels eller ikke eksporterer over 300 tonn med kjønnshår hvert år, vil vi ikke ha noen andre muligheter enn å bombe deres byer med våre katapulter, sier han ifølge Reuters.

HIT, MEN IKKE LENGER: Her endte ferden mot Det hvite hus for en skuffet Borat. Foto: SCANPIX/AP
HIT, MEN IKKE LENGER: Her endte ferden mot Det hvite hus for en skuffet Borat. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Truet med søksmål

Krangelen mellom Borat og Kasakhstan har en lang forhistorie.

Etter at Borat ledet fjorårets MTV Awards - der han blant annet introduserte Madonna som transvestitt, og Pussycat Dolls som «dansende prostituerte» - truet regjeringens utenrikspolitiske talsmann Yerzhan Ashykbayev Cohen med søksmål. Han mente programmet satte landet i et ekstremt dårlig lys.

Etter truslene fra Kasakhstanske myndigheter svarte Borat i karakter i en video på egen hjemmeside, der han fortalte at han fullt og helt støttet myndighetenes beslutning om å «saksøke jøden» (Sacha Baran Cohen er selv jøde).

Borat, derimot, er stolt antisemitt. I en sketsj på «The Ali G Show» framførte han låta «Kast jødene i brønnen» på en bar i Arizona, til vill applaus fra publikum.

En annen gang tok han ordet foran folkemengden på et rodeoshow:

- Jeg håper dere dreper hver mann, hver kvinne og hvert barn i Irak - helt ned til øglene. Og må George W. Bush drikke blodet til hver mann, hver kvinne og hvert barn i Irak.

I filmen - som har premiere i november - blir Borat sendt til USA av det kasakhstanske informasjonsdepartementet for å lage en dokumentar.

Problemet oppstår imidlertid da han ser en episode av «Baywatch», og blir besatt av Pamela Anderson.

•  The New Yorker har en svært underholdende gjennomgang av fakta og myter om Kasakhstan.

•  Les mer om filmen i Dagbladet.nos filmbase 

SNART PREMIEREKLAR: Borat i en scene fra «Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan».