VIL IKKE FORSTÅ: Utenriksminister Børge Brende forstår ikke internasjonal rett, mener Mani Hussaini i AUF.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VIL IKKE FORSTÅ: Utenriksminister Børge Brende forstår ikke internasjonal rett, mener Mani Hussaini i AUF. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Nedrustning av atomvåpen

Børge Brende forstår ikke hvordan internasjonal rett fungerer

Regjeringen vil ikke følge opp Stortingets vedtak.

Meninger

Utenriksministerens rådgiver Bård Ludvig Thorheim hevder at AUF misforstår om kjernevåpen, og mener at arbeidet med et forbud først skal starte når målet om en atomvåpenfri verden er oppnådd eller rett rundt hjørnet. Dette er kun nok et bevis på at regjeringen ikke akter å følge opp Stortingets vedtak i saken om atomvåpenforbud.

AUF-leder Mani Hussaini. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
AUF-leder Mani Hussaini. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

For Brende og Thorheim som ikke forstår, eller ikke vil forstå, hvordan internasjonal rett fungerer. Internasjonale lover vedtas med sikte på å endre en faktisk situasjon, ikke for å bekrefte at den har blitt løst.

Det er som Jonas Gahr Støre sa allerede i 2010: «Vi kan ikke overlate til atomvåpenstatene alene å bestemme når det er på tide for dem å kvitte seg med disse våpnene.»

Forbudene mot kjemiske og biologiske våpen har også blitt vedtatt mens våpnene fortsatt har eksistert og kan brukes. De er juridiske og politiske verktøy som brukes i en kontinuerlig prosess for å stigmatisere bruk, hindre spredning og påskynde nedrustning.

Stortingsflertallet vet hvordan internasjonal rett virker. Regjeringen hevder at det å gå inn for forhandlinger om et forbud mot atomvåpen nå ville være å «gå på tvers av både våre lange utenriks- og sikkerhetspolitiske linjer og Stortingets vedtak i denne saken».

Slik leser ikke vi atomforliket som ble forhandlet fram i vinter, der regjeringen godtok å «arbeide aktivt for en verden fri for atomvåpen» og «arbeide langsiktig for et rettslig bindende rammeverk for å sikre dette måle noe».

Da blir vårt spørsmål til regjeringen: Var forliket et oppdrag til framtidige generasjoner av politikere, i en fjern framtid der atomvåpen ikke lenger er en trussel? Eller var det et oppdrag til denne regjeringen?