Borge mønstrer på

NEW ORLEANS (Dagbladet): Om fire måneder stevner den gnistrende hvite 22000-tonneren ut på Dagbladets Jazzcruise i Karibia med musikalsk reiseleder Knut Borge og 700 norske jazzcruisere om bord.

Lørdag og morgensol over mektige Mississippi. I grålysningen har den fine gamle damp-damen beveget seg opp elva, nå hviler hun sine klassiske linjer og kurver mot kai i New Orleans. Kaptein Jens W. Thorn fra Lübeck og hans mannskap på 335 har nettopp fullført enda en uke i sjøen og sluppet 700 passasjerer på land; om noen timer stikker Commodore Cruise Lines perle til havs igjen med nye forventningsfulle passasjerer.

Reiseruta

Ruta er fast: Ut i Mexicogolfen fra New Orleans lørdag ettermiddag, ankomst Playa del Carmen, deretter Cozumel på Yucatanhalvøya i Mexico mandag morgen. Etter sju timer ved kai i Cozumel setter «Enchanted Isle» kurs for Grand Cayman mandag klokka 16, med ankomst på den lille øya tirsdag middag. Tirsdag kveld fortsetter ferden videre vestover mot Jamaica, der skipet anløper Montego Bay onsdag morgen. Onsdag ettermiddag stikker «Enchanted Isle» til havs igjen og bruker de neste to og et halvt døgn tilbake til New Orleans. Dagbladets Jazzcruise følger denne ruten, men musikken om bord blir annerledes på den turen som begynner lørdag 27. februar neste år.

Ekte vare

- Jeg vil ha med meg genuin New Orleans-jazz på cruiset, ikke den utvannede turist-versjonen, sier Knut Borge.

- Etter å ha orientert meg litt her i New Orleans, med god assistanse fra Den norske Sjømannskirken som har fin kontakt med jazzmiljøet, fant jeg fram til Gregg Stafford, en usedvanlig sympatisk trompetist og orkesterleder. Han har spilt flere ganger i Norge og er en av de få yngre og talentfulle New Orleans-musikerne som påtar seg ansvaret med å holde New Orleans' musikalske arv oppegående. Han og The Young Tuxedo Jazz Band, bandet hans, blir med oss på cruiset.

- Fant du andre?

- Jada. På det enda mer folkelige og frodige planet fant jeg sangeren og tubaisten Big Al Carson. Med sine 240 kilo kaller han seg «the biggest thing on Bourbon Street», og synger blues så det holdt på klubben The Funky Pirate. Han har flere ganger gjestet Oslo Jazzfestival.

Jemsessions

- Og med Hot Club de Norvége og Jens Wendelboe Kvartett som norske jazznavn, skal vi kanskje ikke se bort fra en norsk-amerikansk jam eller to?

- Sånt kan ikke planlegges, jamsessions oppstår hvis forholdene ligger til rette.Jeg har en følelse av at det kan bli vel så vanskelig å hindre jamsessions som å få dem i gang, sier Knut Borge.

- Vi lever i et grusomt kaldt og ugjestmildt land. Tanken på å kunne reise til Orleans i februar, gå om bord i en vakker gammel dame av en båt og nyte fremragende jazzprestasjoner i tillegg til alt det andre man får på cruise, nemlig rare, fargesterke drinker med halve Gartnerhallen oppi, dekkstoler, sjø og god mat- jo, jazzcruise-ideen er uslåelig.

<B>JAZZTIME: Knut Borge gleder seg til Dagbladets jazz-cruise i februar.