Borgen forstår ikke Fairtrade

- Må ha dårlige medierådgivere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Erling Borgen reagerer sterkt på at Fairtrade sendte ut en pressemelding hvor de beskylder den kjente dokumentaristen for å komme med et unyansert bilde av Fairtrade.

Fairtrade-leder Ragnhild Hammer går hardt ut i pressemeldingen.

- Det er fullstendig overraskende for meg at hun sier at hun flere ganger har kommunisert at dokumentaren har en skjev og ufullstendig framstilling av Fairtrade, sier Erling Borgen til Dagbladet.no

- Hammer kom med én korreksjon etter å ha sett dokumentaren, én setning i dokumentaren hun reagerte på. Og dette har vi gjort noe med. Ragnhild Hammer er blitt konfrontert med alle de tingene vi rettet fokus mot. For få dager siden sa hun at hun ble veldig bra behandlet. Det er trist at de føler det sånn, sier Borgen.

Fairtrade-fokus

Borgen utdyper hvorfor han etter hvert rettet et større fokus mot Fairtrade i dokumentaren.

- I utgangspunktet skulle vi se på hele teindustrien, og ikke Fairtrade eksplisitt. Etter hvert så vi at de ikke var noen stor forskjell på arbeidsforholdene på Fairtrade-plantasjene og andre plantasjer.

Borgen ble i pressemeldingen også kritisert for å basere dokumentaren på besøk på plantasjer hvor Fairtrade bare åtte prosent prosent av omsetningen. 

<strong><b>OVERRASKET:</strong></b> Erling Borgen er overrasket over at Fairtrade reagerer på hans dokumentarfilm. FOTO: HEIKO JUNGE/ SCANPIX
OVERRASKET: Erling Borgen er overrasket over at Fairtrade reagerer på hans dokumentarfilm. FOTO: HEIKO JUNGE/ SCANPIX Vis mer

Men dette mener filmskaperen er helt uvesentlig.

- Vi har vært på plantasjer som har hatt Fairtrade-sertifisering. Om Fairtrade er innblandet i åtte eller to prosent av omsetningen gjør ingen forskjell.

- Det er trist å høre at Fairtrade har gått tilbake på det de har sagt. Jeg skjønner ikke hva som har skjedd. De må ha dårlige medierådgivere, sier Borgen.

Ble ikke hørt

Hammer har problemer med å forstå at Borgen reagerer såpass kraftig.

- Vi har hatt en redelig dialog med Erling Borgen, men det er unektelig mye informasjon han ikke har tatt med, sier hun til Dagbladet.no.

Organisasjonslederen sier at hun ga tilbakemelding om dette til Brennpunkt-redaksjonen, uten å bli hørt.

- Da vi ble intervjuet av Borgen 12. november kjente vi ikke til den ferdige dokumentaren. Etter intervjuet sa Borgen at dokumentaren kom til handle 60 prosent om teindustrien og 40 prosent om Fairtrade. I tillegg til intervjuet ga vi en del opplysninger på e-post.

Borgen forstår ikke Fairtrade

Hammer forklarer at hun ikke oppdaget at Borgen unnlot å ta med det hun mener var relevant informasjon om Fairtrade, før etter det siste møtet med NRK.

- Under intervjuet fikk vi se filmsnuttene fra plantasjene som var tilknyttet Fairtrade, men vi fikk ikke se den ferdige dokumentaren før vi var på visning hos NRK sist torsdag, sier Hammer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer