Borgen i hundre hylles på Knatten

I morgen åpner kunstnerparet Eva Lange og Erik Frisch dørene til Knatten for å markere 100-årsjubileet for Johan Borgens fødsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVALER (Dagbladet): Her ute på Asmaløy mellom bakker og blanke svaberg bodde Annemarta og Johan Borgen i over 20 år. Her hadde hun sitt russiske, grønne gullrom med himmelseng og utsikt til «Månetreet». Han hadde 18 meter langt arbeidsrom med tropegrønn ballsal, scene med teaterteppe i gammelrosa thaisilke og mange gjesteværelser, noen - kanskje onde tunger - taler om tallet 13.

DET GAMLE GOLVET i biblioteket nedenunder er malt med rød sinober og belagt med flettede tepper av tøyrester i avstemte farger. Her står skap, slagbenk, bord og skipskiste fra 1890, alt sammen eiendeler etter familien Borgen.

- Hele huset ble iscenesatt av Annemarta, og Johan Borgen lot det skje, sier forfatteren Erik Frisch.

Sammen med Eva Lange har han omgjort en del av bygningen: Ballsalen og de mange gjesteværelsene er nå et lysflommende atelier med god plass til Eva Langes fabulerende malerier.

- Men vi har hele tida forsøkt å ta vare på stedets karakter og atmosfære, sier Eva og inviterer til kaffe ved Johan Borgens tunge, trehvite arbeidsbord i det blå kjøkkenet, blant små og store jernpanner - den største fra Annemartas tid var hele 46 centimeter i diameter, den minste ei 9 centimeters ekte oef en beurre- panne innkjøpt i Dunkerque 1948 - ble nøye beskrevet i erindringsboka «Deg», med påfølgende redegjørelse for dikterens glede over smørstekte egg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer