- Borgen nokså langt fra sannheten

Benytter insinuasjoner, halvsannheter og faktiske feil, skriver Aker Kværner i åpent brev.

Les brevet fra Aker Kværner her

Her er Dagbladet.nos anmeldelse av filmen

(Dagbladet.no): Forrige uke ble det klart at NRK ikke vil vise Erling Borgens dokumentarfilm, «Et lite stykke Norge».

Beslutningen har vakt sterke reaksjoner, og flere har beskyldt kringkastingssjef John G. Bernander for sensur, blant dem filmskaperen selv.

- Jeg har alltid trodd at NRKs oppgave er å beskytte ytringsfriheten gjennom undersøkende, utfordrende og debattskapende journalistikk. Det gjør ikke NRK gjennom å nekte å sende «Et lite stykke Norge», skrev Borgen i Dagbladet 31. april.Nå svarer Aker Kværner, som tidligere har sendt brev til NRK med kritiske spørsmål til Borgens dokumentar uten at filmskaperen fikk se innholdet, et nytt åpent brev til Borgen.

- Mangel på presse-etikk

I brevet beskylder Aker Kværners sjef Inge K. Hansen Borgen for ufine metoder.

«Etter at Borgen og Salvesen startet produksjonen av deres nye film har vi fortsatt å gi åpen informasjon om de samme spørsmålene til dem, både på telefon og email. Da spørsmål om intervju kom opp, ba vi Borgen om å få se det han mente vi hadde gjort galt, og som vi nå skulle anklages for, slik at vi kunne ha mulighet til å kommentere. Borgens svar var at det ville vi ikke få se uten å først si ja til å stille opp til en utspørring foran kamera.

- Borgen nokså langt fra sannheten

Dette er en mangel på presse-etikk som vi heldigvis ikke har opplevd tidligere. Det blir som å si at «først må du si ja til å stille opp til avhør og forsvare deg, før du får vite hva du er anklaget for» [...]

Når Borgen bekrefter at også mange andre han ønsket å intervjue avslo å stille opp på de premisser han la opp til bør det være et tankekors i forhold til den prosessen han la opp til, skriver Hansen i brevet.

Innrømmer Guantanamo-engasjement

Samtidig gjør Aker-sjefen det klart at bedriften har hatt oppdrag på den omstridte Guantanamo-basen siden 1993. Et nærmest samlet internasjonalt samfunn har fordømt amerikanerne for brudd på grunnleggende menneskerettigheter på Guantanamo:

- Aker Kværner var ansvarlig for vedlikehold, reparasjoner og utbedringer på infrastruktur og bygninger på den amerikanske marinebasen. Denne basen er over 100 år gammel, og da fengselet ble bygget ble det knyttet til den eneste ferskvannskilden og strømkilden på basen, og de vannrør og det ledningsnett ute på marinebasen som Aker Kværner hadde kontrakt på å vedlikeholde. Aker Kværner var også involvert i byggingen av en sykestue, som blir brukt både av marinegastene og av innsatte fra fengselet. Sannheten er altså at oppdraget har gått på helt ordinære og rimelig enkle arbeidsoppgaver på en alliert marinebase, skriver Aker-sjefen.

Samtidig anklager Aker Kværner Borgen for ufine metoder:

«Det som er trist er at Borgen fordreier en debatt på et krevende tema ved å benytte insinuasjoner, halvsannheter og faktiske feil. Han omtaler selv filmen som en dokumentar, som vel betyr noe som bygger på fakta. Sett fra vårt ståsted er også den påstanden nokså langt fra sannheten», skriver Hansen.

- Politiske motiver

ÅPENT BREV TIL BORGEN: Aker Kværner-sjef Inge K. Hansen svarer på anklagene. Foto: Tor Richardsen/Scanpix
ÅPENT BREV TIL BORGEN: Aker Kværner-sjef Inge K. Hansen svarer på anklagene. Foto: Tor Richardsen/Scanpix Vis mer

I Dagbladetes papirutgave i dag, kommenterer Erling Borgen det åpne brevet fra Aker Kværner:

- Jeg har gitt dem lovnad om å slippe til i klipperommet, for eventuelt å fjerne faktiske feil, og for å forsikre dem om at de ikke blir utsatt for kryssklipping. Dette har Wilh. Wilhelmsen, det norske sjøforsvaret og informasjonssjefen for de norske afghanistan-styrkene alle sagt ja til, sier Borgen.

- Hvis Aker Kværner nå likevel ønsker å stille til intervju, rykker jeg gjerne ut med kamera i morgen, sier han.

Borgen mener også Aker Kverner i det åpne brevet forsøker å tillegge ham politiske motiver.

- Det er en billig polemisk teknikk, kommenterer Borgen.

Han mener likevel ikke at Aker Kværner forsøker å sverte ham:

- Når du retter et kritisk søkelys mot et så stort selskap, så kan du ikke regne med noe annet enn at de svarer på anklagene. Det må jeg tåle, sier Borgen.

- BILLIG POLEMISK TEKNIKK: Det mener Erling Borgen om brevet fra Aker Kværner. Men han sier også at han ikke kan regne med noe annet enn at selskapet svarer på anklagene fra ham.
VILLE IKKE VISE FILMEN: NRK-sjef John G. Bernander.