Borgen skriver thriller

NRK-veteranen Erling Borgen avslutter nå et spillefilmmanus om norske rederes ulovlige handel med Sør-Afrika under apartheidregimet. - Den norske rederstanden bør grue seg, sier Borgen.

«Var du med på å frakte olje til Apartheid-regimet i Sør-Afrika på 70- og 80-tallet? Da vil vi snakke med deg. »

Slik lød den lille og mystiske annonsen i gårsdagens Dagbladet. Annonsen var satt inn av produksjonsselskapet til «Dagsrevy»-veteranen Erling Borgen. Nå skal den mangeårige utenrikskorrespondenten lage en thriller om den ulovlige oljehandelen med Sør-Afrika på 70- og 80-tallet. Allerede i går hadde seks tidligere sjømenn fra hele landet svart på annonsen.

Business og kristendom

- Jeg er i avslutningsfasen med skrivingen av manuskriptet. Dette skal bli en thriller med dokumentariske innslag.

Borgen understreker at det er langt fram til en realisering av filmen, som har arbeidstittelen «Little Secrets», men han har allerede fått midler av Statens studiesenter for film til å fullføre manuset. Borgen har også stor tro at han etter hvert skal få innvilget de 12 til 13 millionene som trengs for å realisere planene om doku-thrilleren. Men foreløpig har han bare konsentrert seg om manuset.

- Jeg har drevet masse research. Men jeg trenger også å snakke med folk som opplevde dette fra innsiden og som kan fortelle hva som skjedde. Vi vet jo at rederne fikk navnene på båtene malt over og at de brøt all radiokontakt da de nærmet seg Sør-Afrika. Det var på den tida mange norske redere med en kristen profil som mikset business og kristendom.

Helter og skurker

Erling Borgen mener at thrilleren fra den lite ærefulle delen av norsk skipsfartshistorie til sjuende og sist handler om det å ta valg.

- På den ene siden har du norske kirkeledere som festet millioner av kroner til kroppen, smuglet dem inn i Sør-Afrika og ga dem til Nelson Mandela. På den andre siden har du kristne skipsredere fra Sørlandet som fraktet olje til Sør-Afrika til tross for FNs forbud mot handel med apartheidregimet.

Hvem som skal regissere og hvilke skuespillere som skal brukes, har han enda ikke bestemt seg for. Men det skal bli en skikkelig thriller med både helter og skurker.

- Det er mangel på norske filmer med skikkelig handling, sier Borgen.

MANUSFORFATTER: - Dette blir ikke en banal politisk korrekt film, sier Erling Borgen, som de siste 18 månedene har jobbet med thrilleren «Little Secrets».Foto: ODDMUND LUNDE