Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Borgen visste ikke om press-brevet

Erling Borgen mener NRK-ledelsen har holdt skjult et brev fra Aker Kværner, som inneholder klare personangrep på ham.

-  Jeg etterlyste brevet seinest i forrige uke - i et møte med ledelsen i NRK. Da fikk jeg vite at det ikke eksisterte et slikt brev, sier Borgen til Dagbladet.

Brevet ble sendt til John G. Bernander, Brennpunkt-redaktør Arne O. Holm og NRK Fakta-leder Lars Kristiansen 17. januar i år. Det inneholder klare personkarakteristikker av Borgen:

«Vi oppfatter at konklusjonene er trukket allerede før programmet er produsert, eller informasjon er innhentet. Vi har også merket oss Erling Borgens uttalelser til TV 2 i januar 2006 vedrørende Akers bidrag til Oslo Fredssenter. Borgen gir her uttrykk for så forutinntatte meninger at det gjør oss usikre på Brennpunkt-programmets integritet. Erling Borgen omtales her som fredsaktivist, og har inntatt en rolle i samfunnsdebatten med markerte standpunkt kombinert med rollen som journalist og programskaper. (...) Vi ville sette pris på NRKs forsikringer om at redaksjonen også i denne saken følger de høyverdige etiske retningslinjer som vi er vant med fra NRK»

Borgen ble først oppmerksom på brevet i går kveld, da en journalist leste det høyt for ham på telefon.

-  Forglemmelse?

-  Når NRK får et brev fra Aker Kværner som inneholder klare personangrep på meg, synes jeg det er veldig pussig at jeg ikke blir gjort oppmerksom på det, slik at jeg kan få forsvart meg, sier Borgen, og legger til:

-  Jeg håper i det lengste at det er en forglemmelse.

Borgen lurer nå på om det er flere hemmelige brev han ikke er blitt gjort oppmerksom på.

 HØY TEMPERATUR: Før helgen ble det klart at NRK ikke vil sende Erling Borgens dokumentar «Et lite stykke Norge», som blant annet tar opp Aker Kværners rolle som entreprenør på USAs militærbase Guantanamo på Cuba. Borgen og John G. Bernander møttes i Dagsnytt 18. Foto: Nina Hansen
HØY TEMPERATUR: Før helgen ble det klart at NRK ikke vil sende Erling Borgens dokumentar «Et lite stykke Norge», som blant annet tar opp Aker Kværners rolle som entreprenør på USAs militærbase Guantanamo på Cuba. Borgen og John G. Bernander møttes i Dagsnytt 18. Foto: Nina Hansen Vis mer

-  Jeg blir jo nysgjerrig på om det finnes flere brev - fra andre, sier Borgen.

Striden om Borgens dokumentarfilm «Et lite stykke Norge», som blant annet tar opp Aker Kværners rolle som entreprenør på USAs militærbase Guantanamo på Cuba, er på ingen måte lagt død. Mens Borgen i går var i forhandlinger med NRK om å få overdratt visningsretten av filmen til TV 2, sendte Aker Kværners konsernsjef Inge K. Hansen et åpnet brev til norske medier om Borgens dokumentar.

De går i brevet til kraftig angrep på journalisten, og hevder han baserer dokumentaren på halvsannheter, insinuasjoner og faktiske feil.

Aker Kværner har ikke villet stille opp til intervju i forbindelse med dokumentaren, fordi de mener Borgen har lagt urimelige premisser for intervjuet - blant annet at han har nektet dem å få se filmen som nå blant annet ble vist på journalistkonferansen SKUP i Tønsberg i helga.

Informasjonsdirektør Torbjørn Andersen i Aker Kværner sier de publiserer det åpne brevet, fordi de føler behov for å forsvare seg.

-  Vi har sett en massiv kampanje for å markedsføre denne filmen. Det har kommet karakteristikker og uriktige påstander om Aker Kværners virksomhet, sier Andersen.

-  Borgen har brukt en framgangsmåte som vi aldri før har opplevd fra andre journalister, hevder han.

Dette brevet har imidlertid Borgen fått lese. Han mener å ha gitt Aker Kværner god mulighet til å stille opp i dokumentaren.

-  Politiske motiver

-  Jeg har gitt dem lovnad om å få slippe til i klipperommet i etterkant av intervjuet, for eventuelt å fjerne faktiske feil, og for å forsikre dem om at de ikke blir utsatt for kryssklipping. Dette har Wilh. Wilhelmsen, det norske sjøforsvare og informasjonssjefen for de norske afghanistan-styrkene alle sagt ja til, sier Borgen.

-  Hvis Aker Kværner nå likevel ønsker å stille til intervju, rykker jeg gjerne ut med kamera i morgen, sier han.

Borgen mener også Aker Kværner i det åpne brevet forsøker å tillegge ham politiske motiver.

-  Det er en billig polemisk teknikk, kommenterer Borgen.

-  Forsøker de å sverte deg?

-  Når du retter et kritisk søkelys mot et så stort selskap, så kan du ikke regne med noe annet enn at de svarer på anklagene. Det må jeg tåle, sier Borgen.

John G. Bernander og Annika Bjørnstad svarte i går kveld ikke på Dagbladets henvendelser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media